© Fotografie Foodvalley NL
Madeleine Gielens
MaGie Creations
Van bierbostel naar PowerFlour: ‘Samen realiseren we deze ketentransitie’


Versterking kennis- en innovatiecluster Foodvalley
Foodvalley NL en Regio Deal Foodvalley hebben de mkb-innovatievoucher gelanceerd. Met deze voucherregeling kunnen mkb’ers innovaties sneller naar de markt brengen. MaGie Creations ontving zo’n voucher en maakte gebruik van gedeelde faciliteiten en ondersteuning. MaGie Creations is gestart in ROOTS Innovation Hub, een locatie voor startende ondernemers in Ede op het World Food Center terrein. Intussen is het hoofdkantoor verhuisd naar Utrecht, maar heeft ze nog wel een dependance in Gelderland. Wilt u ook toegang tot gedeelde onderzoeks- en proeffaciliteiten en strategische investeringsmogelijkheden? Scan de mogelijkheden of klik hier.
Bakkerijen voegen PowerFlour toe aan hun brood en banket.


Powerflour
Bierbostel is een nat product en heeft daardoor een beperkte houdbaarheid. Het is kwetsbaar voor schimmels. Daar heeft MaGie Creations wat op bedacht: “We hebben een procedé ontwikkeld om bierbostel om te zetten naar een poeder dat langer houdbaar is, zonder kunstmatige toevoegingen overigens. PowerFlour is een voedingsrijk poeder, met andere eigenschappen dan de bloem die de bakkerijwereld gebruikt en die je misschien kent van het koekjesbakken. Zie het als het ware als een verbetermiddel dat je toevoegt aan bereidingen om een smaakvoller of nutritioneel beter product te krijgen.” Het ingrediënt dat dan ontstaat – PowerFlour – bestaat voor 55% uit vezel, 25% uit eiwit, 10% uit plantaardige vetten en een restje vocht. Bakkerijen kunnen het gebruiken in recepten voor hun brood en banket. Maar door het veelzijdige karakter is het ook toepasbaar in bijvoorbeeld vlees(vervangers).
Cristal cracker
Er is volgens Gielens één belangrijke succesfactor, en dat is doorzetten. Afgelopen zomer heeft MaGie Creations met de bekende Belgische Brouwer Cristal een cristal cracker op de markt gebracht waarin PowerFlour is verwerkt. Madeleine Gielens vertelt trots: “Daaromheen is een enorme marketingcampagne opgezet, en zo vaar je van het ene succes naar het andere. Onze strategie is niet per se deep tech, maar juist op een zo eenvoudig mogelijke manier opschalen naar internationaal niveau. We willen dit goed doen, en op die manier van betekenis zijn in een wereld die vraagt om een transitie naar minder voedselverspilling.”
PowerFlour is een gezond en voedzaam ingrediënt.

Ketentransitie
MaGie Creations heeft contact met retailers en foodservice partijen en met leveranciers van bijvoorbeeld bak- en broodmixen. “We hebben een nieuw verhaal en we willen onze afnemers helpen om dat op een goede manier te communiceren,” aldus Gielens. Zo hoopt MaGie Creations een circulaire ketentransitie op gang te brengen, te regisseren en aan te jagen. Gielens: “We werken aan de ene kant samen met de brouwerijen. Want zij moeten hun installaties aanpassen om de bierbostel op een andere manier bij ons aan te leveren, zodat we deze kunnen opwaarderen. Tegelijk zijn we dus bezig met onze afnemers. Er moet ontzettend veel gebeuren en allerlei partijen in deze keten zijn op hun eigen plek en hun eigen wijze aan zet. Door samen te werken lukt het om deze transitie te realiseren.”
Opschaling
Doordat de poeders langer houdbaar zijn kunnen ze op grote schaal de voedselketen in. MaGie Creations levert momenteel vooral aan industriële en ambachtelijke bakkerijen. Gielens: “Het is een verrijking van de voeding, want we voegen een gezond en voedzaam ingrediënt toe. Ook worden onze poeders inmiddels in pasta, pizza en vleesvervangers toegepast.” Er is nu 200 ton PowerFlour beschikbaar, maar MaGie Creations staat aan de vooravond van verdere opschaling. Gielens: “We staan op het punt om onze financiering op te halen, zodat we onze eigen verwerkingsfaciliteit kunnen realiseren. In de nieuwe fabriek kunnen we elf miljoen kilo natte bierbostel verwerken tot drie miljoen kilo PowerFlour. Omdat we daadwerkelijk iets nieuws doen in een nieuwe markt, ligt het geld niet voor het oprapen.” De traditionele geldstroom – waarbij je geld binnenhaalt vanuit omzet – is nog te gering en opschalen vereist allerlei, soms specifieke technologie. Om te toetsen of de nieuwe technologie ook de gewenste producten opleverde, heeft het bedrijf veel gehad aan een innovatievoucher. Deze subsidie is bestemd voor het MKB – uitgevoerd door Foodvalley NL – om proeffaciliteiten te gebruiken voor testen en opschalen.
Ladder van Moerman
Gielens is van mening dat bierbostel binnen de voedselketen zou moeten blijven: “Veel initiatieven die voedselverspilling willen tegengaan, focussen zich op het einde van de keten. Voorbeelden daarvan zijn: koop minder en/of ga voor langer houdbare producten. Complementair daaraan zetten wij juist in op de input aan het begin van de voedselketen. Dat is nieuw, daar zit nog een blinde vlek.”
Reststromen inzetten binnen de voedingsindustrie staat hoog op de Ladder van Moerman (zie figuur). Gielens geeft aan dat de overheid hier ook op stuurt, maar dat de praktijk weerbarstig is: “Het onderste gedeelte van de Ladder van Moerman is een ontwikkelde markt, zoals vergisting en vervanging van fossiele grondstoffen door biomassa. Alles wat daarboven zit, is nog nauwelijks ontwikkeld. Er is nog geen beleid of regelgeving, waardoor stromen die geschikt zijn voor opwaardering, toch afgewaardeerd worden. MaGie Creations geeft een bestaande stroom een nieuwe toepassing, waardoor we een nieuw ingrediënt aanbieden aan de voedingsindustrie. Dat is een uitdaging. We moeten een nieuwe markt creëren terwijl afwaardering naar bijvoorbeeld biomassa gemakkelijker is. Want dat bestaat nu eenmaal al.”
Circulaire economie
Het unieke van MaGies concept is dat de gehele bierbostel wordt verwerkt, legt Gielens uit: “We scheiden niet, en dat is anders dan de manier waarop nu veelal gedacht wordt over en gewerkt wordt met reststromen. In de voedingsindustrie worden eiwitten, vezels en vetten losgemaakt van elkaar en beoordeeld op hun eigen functie. In onze visie op een circulaire economie is het belangrijk dat je afweegt wanneer je separeert en wanneer niet. Want ingrediënten van elkaar scheiden kost energie en vereist meer processtappen. Willen we toe naar een duurzamere samenleving, dan moeten we op allerlei manieren proberen om minder energie te gebruiken. Ik zie ons dus als changemaker, omdat we een voortrekkersrol nemen in de circulaire transitie.”
Bierbostel is een restproduct dat bestaat uit granen die overblijven na het brouwproces. Het wordt veelal ingezet als hoogwaardig veevoer en bevat veel vezels, plantaardige eiwitten en essentiële aminozuren. “Precies dit zijn de gezonde componenten waar we met z’n allen meer van zouden moeten eten,” stelt Madeleine Gielens. “Minder voedselverspilling betekent bovendien: het optimaal benutten van grondstoffen. Als we de vezels die in bierbostel zitten zelf eten, hoeven we hiervoor geen extra gewassen te telen. Dat betekent minder landbouwareaal onnodig in gebruik, minder zoetwater gebruik, lagere CO2-uitstoot: allemaal door minder voedselverspilling. Hieraan willen we met MaGie Creations een bijdrage leveren. Dat betekent dat we moeten opschalen, want hoe beter en sneller we dat doen, des te meer impact we maken.”
Bier is ‘in’! Om te drinken – wereldwijd is het de meest gedronken alcoholische drank – maar óók om zelf te maken. Zo is in Nederland het aantal brouwerijen sinds 2001 elk jaar toegenomen. Volgens de laatste cijfers telt Nederland maar liefst 858 bierbrouwerijen. Al deze biermakers leveren jaarlijks miljoenen liters bier af, maar ook 5,6 miljoen kilo aan bierbostel. Met dit mooie product weet Madeleine Gielens van MaGie Creations wel raad: “Er ligt een enorme kans om bierbostel op te waarderen tot een voedingsmiddel voor de voedingsindustrie.”
© Fotografie Foodvalley NL
Madeleine Gielens
MaGie Creations
Van bierbostel naar PowerFlour: ‘Samen realiseren we deze ketentransitie’

Versterking kennis- en
innovatiecluster Foodvalley
Foodvalley NL en Regio Deal Foodvalley hebben de mkb-innovatievoucher gelanceerd. Met deze voucherregeling kunnen mkb’ers innovaties sneller naar de markt brengen. MaGie Creations ontving zo’n voucher en maakte gebruik van gedeelde faciliteiten en ondersteuning. MaGie Creations is gestart in ROOTS Innovation Hub, een locatie voor startende ondernemers in Ede op het World Food Center terrein. Intussen is het hoofdkantoor verhuisd naar Utrecht, maar heeft ze nog wel een dependance in Gelderland. Wilt u ook toegang tot gedeelde onderzoeks- en proeffaciliteiten en strategische investerings-mogelijkheden? Scan de mogelijkheden of klik hier.

Cristal cracker
Er is volgens Gielens één belangrijke succesfactor, en dat is doorzetten. Afgelopen zomer heeft MaGie Creations met de bekende Belgische Brouwer Cristal een cristal cracker op de markt gebracht waarin PowerFlour is verwerkt. Madeleine Gielens vertelt trots: “Daaromheen is een enorme marketingcampagne opgezet, en zo vaar je van het ene succes naar het andere. Onze strategie is niet per se deep tech, maar juist op een zo eenvoudig mogelijke manier opschalen naar internationaal niveau. We willen dit goed doen, en op die manier van betekenis zijn in een wereld die vraagt om een transitie naar minder voedselverspilling.”
Ketentransitie
MaGie Creations heeft contact met retailers en foodservice partijen en met leveranciers van bijvoorbeeld bak- en broodmixen. “We hebben een nieuw verhaal en we willen onze afnemers helpen om dat op een goede manier te communiceren,” aldus Gielens. Zo hoopt MaGie Creations een circulaire ketentransitie op gang te brengen, te regisseren en aan te jagen. Gielens: “We werken aan de ene kant samen met de brouwerijen. Want zij moeten hun installaties aanpassen om de bierbostel op een andere manier bij ons aan te leveren, zodat we deze kunnen opwaarderen. Tegelijk zijn we dus bezig met onze afnemers. Er moet ontzettend veel gebeuren en allerlei partijen in deze keten zijn op hun eigen plek en hun eigen wijze aan zet. Door samen te werken lukt het om deze transitie te realiseren.”
PowerFlour is een gezond en voedzaam ingrediënt.

Opschaling
Doordat de poeders langer houdbaar zijn kunnen ze op grote schaal de voedselketen in. MaGie Creations levert momenteel vooral aan industriële en ambachtelijke bakkerijen. Gielens: “Het is een verrijking van de voeding, want we voegen een gezond en voedzaam ingrediënt toe. Ook worden onze poeders inmiddels in pasta, pizza en vleesvervangers toegepast.” Er is nu 200 ton PowerFlour beschikbaar, maar MaGie Creations staat aan de vooravond van verdere opschaling. Gielens: “We staan op het punt om onze financiering op te halen, zodat we onze eigen verwerkingsfaciliteit kunnen realiseren. In de nieuwe fabriek kunnen we elf miljoen kilo natte bierbostel verwerken tot drie miljoen kilo PowerFlour. Omdat we daadwerkelijk iets nieuws doen in een nieuwe markt, ligt het geld niet voor het oprapen.” De traditionele geldstroom – waarbij je geld binnenhaalt vanuit omzet – is nog te gering en opschalen vereist allerlei, soms specifieke technologie. Om te toetsen of de nieuwe technologie ook de gewenste producten opleverde, heeft het bedrijf veel gehad aan een innovatievoucher. Deze subsidie is bestemd voor het MKB – uitgevoerd door Foodvalley NL – om proeffaciliteiten te gebruiken voor testen en opschalen.

Circulaire economie
Het unieke van MaGies concept is dat de gehele bierbostel wordt verwerkt, legt Gielens uit: “We scheiden niet, en dat is anders dan de manier waarop nu veelal gedacht wordt over en gewerkt wordt met reststromen. In de voedingsindustrie worden eiwitten, vezels en vetten losgemaakt van elkaar en beoordeeld op hun eigen functie. In onze visie op een circulaire economie is het belangrijk dat je afweegt wanneer je separeert en wanneer niet. Want ingrediënten van elkaar scheiden kost energie en vereist meer processtappen. Willen we toe naar een duurzamere samenleving, dan moeten we op allerlei manieren proberen om minder energie te gebruiken. Ik zie ons dus als changemaker, omdat we een voortrekkersrol nemen in de circulaire transitie.”
Ladder van Moerman
Gielens is van mening dat bierbostel binnen de voedselketen zou moeten blijven: “Veel initiatieven die voedselverspilling willen tegengaan, focussen zich op het einde van de keten. Voorbeelden daarvan zijn: koop minder en/of ga voor langer houdbare producten. Complementair daaraan zetten wij juist in op de input aan het begin van de voedselketen. Dat is nieuw, daar zit nog een blinde vlek.”
Reststromen inzetten binnen de voedingsindustrie staat hoog op de Ladder van Moerman (zie figuur). Gielens geeft aan dat de overheid hier ook op stuurt, maar dat de praktijk weerbarstig is: “Het onderste gedeelte van de Ladder van Moerman is een ontwikkelde markt, zoals vergisting en vervanging van fossiele grondstoffen door biomassa. Alles wat daarboven zit, is nog nauwelijks ontwikkeld. Er is nog geen beleid of regelgeving, waardoor stromen die geschikt zijn voor opwaardering, toch afgewaardeerd worden. MaGie Creations geeft een bestaande stroom een nieuwe toepassing, waardoor we een nieuw ingrediënt aanbieden aan de voedingsindustrie. Dat is een uitdaging. We moeten een nieuwe markt creëren terwijl afwaardering naar bijvoorbeeld biomassa gemakkelijker is. Want dat bestaat nu eenmaal al.”
“Daarnaast focussen we op een aantal innovatieprojecten, maar een aantal ontwikkelingen zetten we nu nog bewust on hold. Door gefocust technieken te voor nieuwe materialen en toepassingen, kunnen we het geleerde in een later proces voor 80% toepassen op nieuwe innovaties. Hierdoor ontstaat efficiency in ons innovatieproces.” Ook benadrukt Lodders dat het reguliere commerciële proces naast de innovatieprojecten gewoon moet doordraaien.
Bakkerijen voegen PowerFlour toe aan hun brood en banket.

Powerflour
Bierbostel is een nat product en heeft daardoor een beperkte houdbaarheid. Het is kwetsbaar voor schimmels. Daar heeft MaGie Creations wat op bedacht: “We hebben een procedé ontwikkeld om bierbostel om te zetten naar een poeder dat langer houdbaar is, zonder kunstmatige toevoegingen overigens. PowerFlour is een voedingsrijk poeder, met andere eigenschappen dan de bloem die de bakkerijwereld gebruikt en die je misschien kent van het koekjesbakken. Zie het als het ware als een verbetermiddel dat je toevoegt aan bereidingen om een smaakvoller of nutritioneel beter product te krijgen.” Het ingrediënt dat dan ontstaat – PowerFlour – bestaat voor 55% uit vezel, 25% uit eiwit, 10% uit plantaardige vetten en een restje vocht. Bakkerijen kunnen het gebruiken in recepten voor hun brood en banket. Maar door het veelzijdige karakter is het ook toepasbaar in bijvoorbeeld vlees(vervangers).
Bierbostel is een restproduct dat bestaat uit granen die overblijven na het brouwproces. Het wordt veelal ingezet als hoogwaardig veevoer en bevat veel vezels, plantaardige eiwitten en essentiële aminozuren. “Precies dit zijn de gezonde componenten waar we met z’n allen meer van zouden moeten eten,” stelt Madeleine Gielens. “Minder voedselverspilling betekent bovendien: het optimaal benutten van grondstoffen. Als we de vezels die in bierbostel zitten zelf eten, hoeven we hiervoor geen extra gewassen te telen. Dat betekent minder landbouwareaal onnodig in gebruik, minder zoetwater gebruik, lagere CO2-uitstoot: allemaal door minder voedselverspilling. Hieraan willen we met MaGie Creations een bijdrage leveren. Dat betekent dat we moeten opschalen, want hoe beter en sneller we dat doen, des te meer impact we maken.”
Bier is ‘in’! Om te drinken – wereldwijd is het de meest gedronken alcoholische drank – maar óók om zelf te maken. Zo is in Nederland het aantal brouwerijen sinds 2001 elk jaar toegenomen. Volgens de laatste cijfers telt Nederland maar liefst 858 bierbrouwerijen. Al deze biermakers leveren jaarlijks miljoenen liters bier af, maar ook 5,6 miljoen kilo aan bierbostel. Met dit mooie product weet Madeleine Gielens van MaGie Creations wel raad: “Er ligt een enorme kans om bierbostel op te waarderen tot een voedingsmiddel voor de voedingsindustrie.”