Rik Lodders
Thermoware

‘Een kleine verbetering kan een groot verschil maken’

09

Met opschuimtechnologie worden lichtgewicht technische delen gemaakt.

Thermoware is gespecialiseerd in dunwandige producten, zoals deze reageerbuishouders.

“Daarnaast focussen we op een aantal innovatieprojecten, maar een aantal ontwikkelingen zetten we nu nog bewust on hold. Door gefocust technieken te ontwikkelen voor nieuwe materialen en toepassingen, kunnen we het geleerde in een later proces voor 80% toepassen op nieuwe innovaties. Hierdoor ontstaat efficiency in ons innovatieproces.” Ook benadrukt Lodders dat het reguliere commerciële proces naast de innovatieprojecten gewoon moet doordraaien.

Nieuwe toepassingen
en materialen

De technieken van Thermoware zijn vanuit het verleden erg populair in de voedingsmiddelenindustrie. Al jarenlang is het bedrijf wereldwijd marktleider binnen deze niche. Toch komt er steeds strengere wet- en regelgeving voor single-used-plastics doordat plastics lastig afbreekbaar zijn. Daardoor wordt het bedrijf gedwongen om klanten te zoeken in andere sectoren. “De producten die onze machines maken, zijn over het algemeen groot en vallen op in de natuur door de witte kleur en doordat ze drijven. Hierdoor is er in de afgelopen jaren veel strenge regelgeving gekomen voor deze producten, terwijl voorgenomen oplossingen, zoals kartonnen bekers, soms meer maar minder zichtbare milieu-impact hebben.”

Thermoware is daarom gaan zoeken naar andere materialen en toepassingen in sectoren waar de voordelen van de opschuimtechnologie juist worden gezien als een verduurzamingsslag. Hierdoor ontdekt het bedrijf nieuwe markten en ontwikkelt Thermoware de bestaande technieken door om het toe te passen in de nieuwe sectoren. Ook kijkt het bedrijf naar ander materiaalgebruik. “Ik geloof in een circulaire economie. Met het oog daarop probeer ik verstandig te kijken naar materiaalgebruik. We vinden biologische grondstoffen alleen interessant als deze niet concurreert met voeding voor mens en dier. Lukt dat niet, dan focussen we ons op het verwerken van kunstmatige grondstoffen na het gebruik,” vertelt Lodders.

Regionale samenwerking

Organisaties in Regio Foodvalley hebben bijgedragen aan de innovaties van Themoware. “Innoveren doen we vaak met regionale spelers, onder andere met Paperfoam en de Wageningen University and Research hebben we onderzoek gedaan naar biobased materialen. Ook is onze keten regionaal georganiseerd. Het is prettig dat we onze toeleveranciers dichtbij weten te vinden. Daarom staat straks het nieuwe pand van Thermoware ook weer gewoon in Barneveld.” Daarbij zegt Lodders dat wanneer Regio Foodvalley wil inzetten op innovatie, ze kan werken aan de energie-infrastructuur. “Voor ons nieuwe pand hebben we onvoldoende zware stroomaansluiting. We komen moeilijk in contact met Liander en het proces verloopt niet soepel. De lokale overheid kan ondernemers hiermee helpen.”

Kennis vinden

Voor het vinden van nieuwe toepassingen zoekt Thermoware de early adopters in de markt. “Samen met deze klanten kijken we naar goede oplossingen. We kijken naar verbeteringen in cyclustijd, stroomverbruik en type matrijzen. Op basis daarvan starten we een innovatieproces. Stapje voor stapje komen we tot een machine die de klant helpt.” In dit innovatieproces sluit zowel de nieuwe klant als de materialenleverancier aan. “We hebben een klein team in Barneveld met veel praktische kennis, wat we combineren met de proceskennis van klanten en materiaalkennis van leveranciers. Daarmee zetten we een trial-and-error proces op gang. Dat doen we allemaal in onze fabriek in Barneveld.”

Thermoware ontwikkelt voor klanten wereldwijd productietechnieken voor opschuimtechnologie. Het bedrijf is gevestigd in Barneveld en heeft na haar oprichting in 1981 direct een specifieke niche gekozen in de verpakkingswereld. Lodders: “Wij ontwikkelen machines voor producten van piepschuim. Met onze machines worden polymeren bolletjes met daarin een klein beetje gas verhit waardoor ze uitzetten en aan elkaar smelten.” Vaak kennen mensen piepschuim van verpakkingsmateriaal voor een TV of het isoleren van de spouwmuur. Dit piepschuim wordt geproduceerd door de bolletjes te stomen. Dit gaat snel, maar kost veel energie en niet alle producten slagen door achterblijvend vocht.

Thermoware heeft zich daarom gespecialiseerd in dunne producten, zoals koffiebekers en bloempotten. “In onze machines worden de wanden van een matrijs verwarmd, hier komt geen vocht bij kijken. Daardoor heb je hetzelfde resultaat, maar het proces is efficiënter. Bijna alle producten slagen en bij het produceren is minder energie gemoeid,” aldus Lodders. Hierdoor worden de technieken van Thermoware veelal gebruikt in sectoren waar de marges klein zijn, zoals de auto- en medische industrie. Een kleine verbetering kan dan een groot verschil maken voor de marge van het product.

Reageerbuishouders, koffiebekertjes, dashboardvulling en bloempotten staan gepresenteerd in het kantoor van Thermoware-directeur Rik Lodders. Deze producten hebben gemeen dat ze zijn geproduceerd met de slimme technieken van Thermoware. Het bedrijf specialiseert zich in foam waarmee met opschuimtechnologie piepschuim wordt gemaakt. Een praktisch, goedkoop en licht materiaal wat door klimaatbeleid sterk onder druk is komen te staan. In het bijzonder voor voedselverpakkingen. Dat drijft Thermoware om te innoveren met nieuwe materialen, markten en partners.

Rik Lodders
Thermoware

‘Een kleine verbetering kan een groot verschil maken’

09

Met opschuimtechnologie worden lichtgewicht technische delen gemaakt.

Kennis vinden

In de afgelopen jaren heeft Sigrow meerdere succesvolle productinnovaties doorgevoerd, en daarmee oude problemen uit de weg geruimd. “Zo gebruikten wij eerst batterijen in onze sensoren. Die batterijen moesten na een aantal maanden weer vervangen worden, wat veel extra werk met zich meebracht. Wij hebben toen een draadloos model gemaakt dat werkt op een zonnepaneel. Als er genoeg licht is - en dat is er bijna altijd - laadt de sensor zichzelf op.”

Regionale samenwerking

Organisaties in Regio Foodvalley hebben bijgedragen aan de innovaties van Themoware. “Innoveren doen we vaak met regionale spelers, onder andere met Paperfoam en de Wageningen University and Research hebben we onderzoek gedaan naar biobased materialen. Ook is onze keten regionaal georganiseerd. Het is prettig dat we onze toeleveranciers dichtbij weten te vinden. Daarom staat straks het nieuwe pand van Thermoware ook weer gewoon in Barneveld.” Daarbij zegt Lodders dat wanneer Regio Foodvalley wil inzetten op innovatie, ze kan werken aan de energie-infrastructuur. “Voor ons nieuwe pand hebben we onvoldoende zware stroomaansluiting. We komen moeilijk in contact met Liander en het proces verloopt niet soepel. De lokale overheid kan ondernemers hiermee helpen.”

“Daarnaast focussen we op een aantal innovatieprojecten, maar een aantal ontwikkelingen zetten we nu nog bewust on hold. Door gefocust technieken te ontwikkelen voor nieuwe materialen en toepassingen, kunnen we het geleerde in een later proces voor 80% toepassen op nieuwe innovaties. Hierdoor ontstaat efficiency in ons innovatieproces.” Ook benadrukt Lodders dat het reguliere commerciële proces naast de innovatieprojecten gewoon moet doordraaien.

Thermoware is gespecialiseerd in dunwandige producten, zoals deze reageerbuishouders.

Nieuwe toepassingen
en materialen

De technieken van Thermoware zijn vanuit het verleden erg populair in de voedingsmiddelenindustrie. Al jarenlang is het bedrijf wereldwijd marktleider binnen deze niche. Toch komt er steeds strengere wet- en regelgeving voor single-used-plastics doordat plastics lastig afbreekbaar zijn. Daardoor wordt het bedrijf gedwongen om klanten te zoeken in andere sectoren. “De producten die onze machines maken, zijn over het algemeen groot en vallen op in de natuur door de witte kleur en doordat ze drijven. Hierdoor is er in de afgelopen jaren veel strenge regelgeving gekomen voor deze producten, terwijl voorgenomen oplossingen, zoals kartonnen bekers, soms meer maar minder zichtbare milieu-impact hebben.”

Thermoware is daarom gaan zoeken naar andere materialen en toepassingen in sectoren waar de voordelen van de opschuimtechnologie juist worden gezien als een verduurzamingsslag. Hierdoor ontdekt het bedrijf nieuwe markten en ontwikkelt Thermoware de bestaande technieken door om het toe te passen in de nieuwe sectoren. Ook kijkt het bedrijf naar ander materiaalgebruik. “Ik geloof in een circulaire economie. Met het oog daarop probeer ik verstandig te kijken naar materiaalgebruik. We vinden biologische grondstoffen alleen interessant als deze niet concurreert met voeding voor mens en dier. Lukt dat niet, dan focussen we ons op het verwerken van kunstmatige grondstoffen na het gebruik,” vertelt Lodders.

Thermoware ontwikkelt voor klanten wereldwijd productietechnieken voor opschuimtechnologie. Het bedrijf is gevestigd in Barneveld en heeft na haar oprichting in 1981 direct een specifieke niche gekozen in de verpakkingswereld. Lodders: “Wij ontwikkelen machines voor producten van piepschuim. Met onze machines worden polymeren bolletjes met daarin een klein beetje gas verhit waardoor ze uitzetten en aan elkaar smelten.” Vaak kennen mensen piepschuim van verpakkingsmateriaal voor een TV of het isoleren van de spouwmuur. Dit piepschuim wordt geproduceerd door de bolletjes te stomen. Dit gaat snel, maar kost veel energie en niet alle producten slagen door achterblijvend vocht.

Thermoware heeft zich daarom gespecialiseerd in dunne producten, zoals koffiebekers en bloempotten. “In onze machines worden de wanden van een matrijs verwarmd, hier komt geen vocht bij kijken. Daardoor heb je hetzelfde resultaat, maar het proces is efficiënter. Bijna alle producten slagen en bij het produceren is minder energie gemoeid,” aldus Lodders. Hierdoor worden de technieken van Thermoware veelal gebruikt in sectoren waar de marges klein zijn, zoals de auto- en medische industrie. Een kleine verbetering kan dan een groot verschil maken voor de marge van het product.

Reageerbuishouders, koffiebekertjes, dashboardvulling en bloempotten staan gepresenteerd in het kantoor van Thermoware-directeur Rik Lodders. Deze producten hebben gemeen dat ze zijn geproduceerd met de slimme technieken van Thermoware. Het bedrijf specialiseert zich in foam waarmee met opschuimtechnologie piepschuim wordt gemaakt. Een praktisch, goedkoop en licht materiaal wat door klimaatbeleid sterk onder druk is komen te staan. In het bijzonder voor voedselverpakkingen. Dat drijft Thermoware om te innoveren met nieuwe materialen, markten en partners.

Online magazines Regio Foodvalley

Op deze pagina vindt u online magazines van Regio Foodvalley. In deze magazines worden projecten en initiatieven van Regio Foodvalley uitgelicht.
Volledig scherm