Peter van de Voort
Remeker

‘Via trial and error komen we tot innovatieve oplossingen’
10

Rijpen van de natuurkorst kazen in het kaashuis.

100% grasgevoerde Jersey koeien

Natuurlijk werken

Jan Dirk en Peter zijn geboren uitvinders en altijd innovatief bezig. De basis van de bedrijfsvoering is ‘natuurlijk’ werken. Zo krijgen de koeien sinds 2004 geen antibiotica meer. “We zijn ons gaan afvragen waarom de dieren de ontsteking zelf niet kunnen oplossen. Dat dwong ons om anders naar de koeien te kijken. Moeten we ze anders gaan voeren, zodat ze die ontstekingen zelf beter kunnen oplossen? Als probiotica krijgen de koeien een mix van 40 kruiden bijgevoerd.” De kaasmakerij werkt met rauwe melk zonder toevoeging van conserveringsmiddelen en weinig zout. De kaas heeft een eetbare natuurkorst van ghee, dat is melkvet uit wei, wat een natuurlijke rijping mogelijk maakt. Ook worden op De Groote Voort geen kalfjes meer onthoornd. “Dat is minder praktisch en kost extra stalplaatsen, maar is wel beter voor de dieren. We ondernemen vanuit onze eigen intuïtie en hadden het gevoel dat de hoorns bij deze Jersey koeien horen. Later kwamen we erachter dat de hoorns een functie hebben. Het is een opslagplaats voor mineralen. Bij een lastige periode kunnen ze tappen uit de hoorns en zo hun energievoorziening op pijl brengen. Daardoor hebben ze ook minder last van klauwproblemen. En de hoorns helpen koeien om overtollige warmte kwijt te raken. Net zoals een hond bij warmte met zijn tong buiten de bek loopt.”

Early adopters

Sinds 1991 is het bedrijf biologisch gecertificeerd. “Biologisch heeft in de begin jaren negentig ons erg geholpen en een markt voor ons geopend. Wij hebben de eerste biologische kaas van Jerseymelk gemaakt in Nederland. Onze markt bestond toen vooral uit de echte ‘believers’, de early adopters die vanuit overtuiging biologisch kochten. De tijd daarna hebben we gebruikt om aan de smaak van de kaas te werken. Wij vermarkten smaak.” Het biologisch veehouderijbedrijf De Groote Voort is 75 hectare groot, met ruim 90 Jersey koeien. De koeien lopen in een ruime open stal met vrije toegang tot de weiden. De ondernemer noemt het concept van Remeker ‘100% grasgevoerd’. “Dat betekent dat we onze koeien zo veel mogelijk vers gras laten eten. Veel vers gras eten is goed voor de smaak van de kaas.”

Het niet voeren van brok, maïs en soja is werkelijk heel bijzonder en wordt slechts bij enkele veestapels in Nederland toegepast. Het is ook alleen mogelijk als de dieren de juiste bouw hebben. De relatief kleine bruine Jersey koeien geven minder melk dan zwartbonte koeien. De opa van Peter haalde de Jersey koeien ooit naar Nederland en kwam er toen achter dat de koeien een bijzondere melk geven. “Er zit namelijk meer caroteen en caseïne in, waardoor de melk een opvallende gele kleur heeft en goed stremt. Perfect voor het maken van kaas van hoge kwaliteit.” Van de Voort legt uit: “De melk heeft een hogere kostprijs, maar dit wordt goedgemaakt met de opbrengst van de kaas.” De omzet van Remeker stijgt en de consument blijft de kaas van Remeker trouw kopen. “Eerst ging de helft van onze kaas naar de horeca. Maar nu gaan onze kazen vooral naar de kaasspeciaalzaken.”

Milieuvriendelijk en energiezuinig kaashuis

Sinds 1985 wordt de melk tot Jerseykaas verwerkt onder de merknaam Remeker. “Het kaasmaken hebben we helemaal zelf moeten leren, dus die eerste jaren na de koerswijziging waren financieel best zwaar. Ook hier hebben we weer gekeken wat de kaas nodig heeft om te rijpen,” vertelt Peter. “Het kaashuis is gebouwd met natuurlijke materialen en regionaal geoogst hout volgens het principe Cradle to Cradle,” vertelt van de Voort. Het kent een milieuvriendelijke en energiezuinige klimaatbeheersing. Onder de kaasstellingen liggen kelders, die direct in verbinding staan met het kwelwater van de Gelderse Vallei. “Daardoor is de luchtvochtigheid in het pakhuis op natuurlijke wijze hoog en gedijen de schimmels goed die de Remeker kaas zijn smaak en mondgevoel geven. Vroeger werden kazen in grotten opgeslagen om die reden. Wij hebben dat natuurlijke proces bovengronds nagebootst en zijn dus ook hierin innovatief geweest.”

Bodembeheer

De belangrijkste koersverandering op de boerderij in Lunteren is onzichtbaar, die zit onder de grond. De grond van zijn zestien weilanden is volgens van de Voort heel vruchtbaar en gezond. “We gebruiken geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het kruidenrijke grasland houdt de bodem en de koeien in topconditie.” Boer Peter weet uit eigen ervaring dat respect voor de bodem zich uitbetaalt in gezonde dieren en betere kwaliteit van de kaas. “Tussen het gras groeit klaver die stikstof vastlegt in de bodem. Onze klaverweides zijn zeer belangrijk voor de Jersey koeien die de romige melk produceren. Onze eigen gefermenteerde stalmest wordt gebruikt, en dus geen kunstmest, om zo het natuurlijke bodemleven van wormen, schimmels en bacteriën te stimuleren.” Het bedrijf is al decennia bezig met goed bodembeheer. “Het begint met de bodem, dat is het startpunt en daar moet het vandaan komen.” Recent hebben ze de publieksprijs voor Beste graslandboer van Nederland in de wacht gesleept. In 2016 won De Groote Voort de verkiezing ‘Agrarisch ondernemer van het jaar’. Een prijs waar alle boeren in Nederland op kunnen dingen. “Dat was loon naar jarenlang werken,” zegt Peter van de Voort trots.

Uitbereiding naar Ede

Omdat de zelfgemaakte natuurkorstkaas van Remeker zo populair is, moest de kaasmaker uitbreiden. “Om aan de vraag naar kaas te voldoen, willen we uiteindelijk groeien naar 110 koeien. Daarvoor hebben we in de winter ook gras nodig. We willen zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Omdat we hier in Lunteren te weinig ruimte hadden, hebben we drie jaar geleden een tweede vestiging met een winkel in kaas en brood in Ede geopend op Landgoed Kernhem.” Boerderij Engelenhove op Landgoed Kernhem is van de gemeente Ede aangekocht. In de stallen houden ze het jongvee en de monumentale wagenschuur op het erf is omgebouwd tot een winkel. In de winkel kun je hun eigen producten kopen en streekproducten die passen binnen hun visie. “Fietsers kunnen een stop maken om op ons terras te genieten van een heerlijk softijsje gemaakt van Jerseymelk. In samenwerking met een ijsmeester hebben wij gewerkt aan het perfecte recept afgestemd op onze jerseymelk,” vertelt van de Voort tevreden.

Voor de groei van het bedrijf hebben burgers mee gefinancierd. “Onze Remeker Landcoöperatie koopt met de leden grond aan. De coöperatie verpacht die grond aan ons. Zo houden we ruimte over voor andere investeringen.” De gemeente Ede heeft ontzettend veel land en probeert te verduurzamen. De pacht van veel gronden wordt opnieuw uitgegeven met nieuwe eisen voor goed bodembeheer: er mag geen maïs op geteeld worden, het mag niet geploegd worden en alleen bemest worden met biologische vaste mest. “Dat past heel goed in onze bedrijfsvoering en zo hopen we ook de inschrijving op deze gronden te winnen.”

Vanuit het doel om natuurlijk te werken en de keten zoveel mogelijk sluitend te krijgen, wordt er gezocht naar oplossingen en ontstaat er innovatie. “We beginnen gewoon, via trial and error komen we uiteindelijk tot innovatieve en duurzame oplossingen,” vertelt Peter. Ontdekkingen die op het bedrijf worden gedaan, zoals de vele nuttige functies van de hoorn, worden via onderzoek wetenschappelijk bevestigd. “Doordat wij een bijzonder bedrijf zijn, komen er veel onderzoekers en studenten op ons bedrijf. Samen komen we tot nieuwe inzichten.”

In de landerijen van Lunteren ligt (vlakbij de A30) De Groote Voort: een biologisch veehouderijbedrijf en kaasmakerij. Het bedrijf verwerkt de melk van hun bijzondere Jersey koeien tot ‘Remeker’ kaas en zet die succesvol af via verschillende kanalen: webwinkels, biologische winkels, kaasspeciaalzaken, boerenmarkten en horeca door het hele land. Hun totaalaanpak van goed bodembeheer, 100% grasgevoerde Jersey koeien en natuurlijke rijping van de kazen, levert een innovatief en puur product op. “Deze systeeminnovatie met een zo natuurlijk mogelijke werkwijze in de hele keten vraagt een lange adem,” aldus Peter van de Voort. Samen met zijn vader Dirk Jan en broer David runt hij het familiebedrijf.

Peter van de Voort
Remeker

‘Via trial and error komen we tot innovatieve oplossingen’
10

Bodembeheer

De belangrijkste koersverandering op de boerderij in Lunteren is onzichtbaar, die zit onder de grond. De grond van zijn zestien weilanden is volgens van de Voort heel vruchtbaar en gezond. “We gebruiken geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het kruidenrijke grasland houdt de bodem en de koeien in topconditie.” Boer Peter weet uit eigen ervaring dat respect voor de bodem zich uitbetaalt in gezonde dieren en betere kwaliteit van de kaas. “Tussen het gras groeit klaver die stikstof vastlegt in de bodem. Onze klaverweides zijn zeer belangrijk voor de Jersey koeien die de romige melk produceren. Onze eigen gefermenteerde stalmest wordt gebruikt, en dus geen kunstmest, om zo het natuurlijke bodemleven van wormen, schimmels en bacteriën te stimuleren.” Het bedrijf is al decennia bezig met goed bodembeheer. “Het begint met de bodem, dat is het startpunt en daar moet het vandaan komen.” Recent hebben ze de publieksprijs voor Beste graslandboer van Nederland in de wacht gesleept. In 2016 won De Groote Voort de verkiezing ‘Agrarisch ondernemer van het jaar’. Een prijs waar alle boeren in Nederland op kunnen dingen. “Dat was loon naar jarenlang werken,” zegt Peter van de Voort trots.

Rijpen van de natuurkorst kazen in het kaashuis.

Uitbereiding naar Ede

Omdat de zelfgemaakte natuurkorstkaas van Remeker zo populair is, moest de kaasmaker uitbreiden. “Om aan de vraag naar kaas te voldoen, willen we uiteindelijk groeien naar 110 koeien. Daarvoor hebben we in de winter ook gras nodig. We willen zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Omdat we hier in Lunteren te weinig ruimte hadden, hebben we drie jaar geleden een tweede vestiging met een winkel in kaas en brood in Ede geopend op Landgoed Kernhem.” Boerderij Engelenhove op Landgoed Kernhem is van de gemeente Ede aangekocht. In de stallen houden ze het jongvee en de monumentale wagenschuur op het erf is omgebouwd tot een winkel. In de winkel kun je hun eigen producten kopen en streekproducten die passen binnen hun visie. “Fietsers kunnen een stop maken om op ons terras te genieten van een heerlijk softijsje gemaakt van Jerseymelk. In samenwerking met een ijsmeester hebben wij gewerkt aan het perfecte recept afgestemd op onze jerseymelk,” vertelt van de Voort tevreden.

Voor de groei van het bedrijf hebben burgers mee gefinancierd. “Onze Remeker Landcoöperatie koopt met de leden grond aan. De coöperatie verpacht die grond aan ons. Zo houden we ruimte over voor andere investeringen.” De gemeente Ede heeft ontzettend veel land en probeert te verduurzamen. De pacht van veel gronden wordt opnieuw uitgegeven met nieuwe eisen voor goed bodembeheer: er mag geen maïs op geteeld worden, het mag niet geploegd worden en alleen bemest worden met biologische vaste mest. “Dat past heel goed in onze bedrijfsvoering en zo hopen we ook de inschrijving op deze gronden te winnen.”

Vanuit het doel om natuurlijk te werken en de keten zoveel mogelijk sluitend te krijgen, wordt er gezocht naar oplossingen en ontstaat er innovatie. “We beginnen gewoon, via trial and error komen we uiteindelijk tot innovatieve en duurzame oplossingen,” vertelt Peter. Ontdekkingen die op het bedrijf worden gedaan, zoals de vele nuttige functies van de hoorn, worden via onderzoek wetenschappelijk bevestigd. “Doordat wij een bijzonder bedrijf zijn, komen er veel onderzoekers en studenten op ons bedrijf. Samen komen we tot nieuwe inzichten.”

Early adopters

Sinds 1991 is het bedrijf biologisch gecertificeerd. “Biologisch heeft in de begin jaren negentig ons erg geholpen en een markt voor ons geopend. Wij hebben de eerste biologische kaas van Jerseymelk gemaakt in Nederland. Onze markt bestond toen vooral uit de echte ‘believers’, de early adopters die vanuit overtuiging biologisch kochten. De tijd daarna hebben we gebruikt om aan de smaak van de kaas te werken. Wij vermarkten smaak.” Het biologisch veehouderijbedrijf De Groote Voort is 75 hectare groot, met ruim 90 Jersey koeien. De koeien lopen in een ruime open stal met vrije toegang tot de weiden. De ondernemer noemt het concept van Remeker ‘100% grasgevoerd’. “Dat betekent dat we onze koeien zo veel mogelijk vers gras laten eten. Veel vers gras eten is goed voor de smaak van de kaas.”

Het niet voeren van brok, maïs en soja is werkelijk heel bijzonder en wordt slechts bij enkele veestapels in Nederland toegepast. Het is ook alleen mogelijk als de dieren de juiste bouw hebben. De relatief kleine bruine Jersey koeien geven minder melk dan zwartbonte koeien. De opa van Peter haalde de Jersey koeien ooit naar Nederland en kwam er toen achter dat de koeien een bijzondere melk geven. “Er zit namelijk meer caroteen en caseïne in, waardoor de melk een opvallende gele kleur heeft en goed stremt. Perfect voor het maken van kaas van hoge kwaliteit.” Van de Voort legt uit: “De melk heeft een hogere kostprijs, maar dit wordt goedgemaakt met de opbrengst van de kaas.” De omzet van Remeker stijgt en de consument blijft de kaas van Remeker trouw kopen. “Eerst ging de helft van onze kaas naar de horeca. Maar nu gaan onze kazen vooral naar de kaasspeciaalzaken.”

Milieuvriendelijk en energiezuinig kaashuis

Sinds 1985 wordt de melk tot Jerseykaas verwerkt onder de merknaam Remeker. “Het kaasmaken hebben we helemaal zelf moeten leren, dus die eerste jaren na de koerswijziging waren financieel best zwaar. Ook hier hebben we weer gekeken wat de kaas nodig heeft om te rijpen,” vertelt Peter. “Het kaashuis is gebouwd met natuurlijke materialen en regionaal geoogst hout volgens het principe Cradle to Cradle,” vertelt van de Voort. Het kent een milieuvriendelijke en energiezuinige klimaatbeheersing. Onder de kaasstellingen liggen kelders, die direct in verbinding staan met het kwelwater van de Gelderse Vallei. “Daardoor is de luchtvochtigheid in het pakhuis op natuurlijke wijze hoog en gedijen de schimmels goed die de Remeker kaas zijn smaak en mondgevoel geven. Vroeger werden kazen in grotten opgeslagen om die reden. Wij hebben dat natuurlijke proces bovengronds nagebootst en zijn dus ook hierin innovatief geweest.”

100% grasgevoerde Jersey koeien

Natuurlijk werken

Jan Dirk en Peter zijn geboren uitvinders en altijd innovatief bezig. De basis van de bedrijfsvoering is ‘natuurlijk’ werken. Zo krijgen de koeien sinds 2004 geen antibiotica meer. “We zijn ons gaan afvragen waarom de dieren de ontsteking zelf niet kunnen oplossen. Dat dwong ons om anders naar de koeien te kijken. Moeten we ze anders gaan voeren, zodat ze die ontstekingen zelf beter kunnen oplossen? Als probiotica krijgen de koeien een mix van 40 kruiden bijgevoerd.” De kaasmakerij werkt met rauwe melk zonder toevoeging van conserveringsmiddelen en weinig zout. De kaas heeft een eetbare natuurkorst van ghee, dat is melkvet uit wei, wat een natuurlijke rijping mogelijk maakt. Ook worden op De Groote Voort geen kalfjes meer onthoornd. “Dat is minder praktisch en kost extra stalplaatsen, maar is wel beter voor de dieren. We ondernemen vanuit onze eigen intuïtie en hadden het gevoel dat de hoorns bij deze Jersey koeien horen. Later kwamen we erachter dat de hoorns een functie hebben. Het is een opslagplaats voor mineralen. Bij een lastige periode kunnen ze tappen uit de hoorns en zo hun energievoorziening op pijl brengen. Daardoor hebben ze ook minder last van klauwproblemen. En de hoorns helpen koeien om overtollige warmte kwijt te raken. Net zoals een hond bij warmte met zijn tong buiten de bek loopt.”

In de landerijen van Lunteren ligt (vlakbij de A30) De Groote Voort: een biologisch veehouderijbedrijf en kaasmakerij. Het bedrijf verwerkt de melk van hun bijzondere Jersey koeien tot ‘Remeker’ kaas en zet die succesvol af via verschillende kanalen: webwinkels, biologische winkels, kaasspeciaalzaken, boerenmarkten en horeca door het hele land. Hun totaalaanpak van goed bodembeheer, 100% grasgevoerde Jersey koeien en natuurlijke rijping van de kazen, levert een innovatief en puur product op. “Deze systeeminnovatie met een zo natuurlijk mogelijke werkwijze in de hele keten vraagt een lange adem,” aldus Peter van de Voort. Samen met zijn vader Dirk Jan en broer David runt hij het familiebedrijf.

Online magazines Regio Foodvalley

Op deze pagina vindt u online magazines van Regio Foodvalley. In deze magazines worden projecten en initiatieven van Regio Foodvalley uitgelicht.
Volledig scherm