Nikolaos Alfieris
Farmvent
CHEF-KOKS MET EEN EIGEN BOERDERIJTJE IN HET RESTAURANT
Nikolaos Alfieris vormt de drijvende kracht achter de start-up Farmvent.
Farmvent brengt verticale landbouw in beweging met innovatieve kweekunits.
Voor de zakelijke kant klopt Alfieris hoofdzakelijk aan bij StartHub van de WUR dat als een incubator voor initiatieven van studenten fungeert. Zij helpen bij het schrijven van een businessplan, hoe je een pitch deck moet opzetten, en hoe je economische analyses moet uitvoeren. “StartHub heeft precies deze expertise. Toen ik het bedrijf startte, kreeg ik direct al advies en een zakelijke mentor. We ontwikkelen het product zelf, maar we wilden wel graag advies krijgen over hoe we de eerste klanten konden bereiken, en hoe en waar we financiering zouden kunnen vinden. We kregen ook de eerste lening van de universiteit voor het bouwen van een werkend prototype”, vertelt Alfieris. “Het is hier een warme omgeving, met veel beschikbare steun. Maar je dient wel zelf vragen te stellen. Dat is lastig voor een start-up, want je weet niet altijd precies wat je wilt en wat je nodig hebt.”
Farmvent heeft ook de weg naar verschillende hogescholen weten te vinden. Het bedrijf werkt samen met de Hogeschool Zwolle bij het maken van haalbaarheidsstudies, want daar zit de nodige expertise op relevante IT- en supply chain-vraagstukken. “We bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid aan een student om bij ons stage te lopen en een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de toeleveringsketen. En mijn zakelijke mentor is van ICT-Valley, en hij verbond me weer met studenten van de CHE in Ede. Met hen hebben we een boot camp gedaan.”
Optimaliseren
Het ontwikkelen van de vereiste kennis om dit technisch mogelijk te maken is één ding, de valorisatie ervan is zeker zo’n grote uitdaging. De puzzel is complex. Kruiden en bladgroenten kweken in een unit van Farmvent vraagt een serieuze investering. In rond Nederlands: vertical farming is duur. Of het de moeite waard is, hangt met veel factoren samen, zoals de waarde van de gewassen en de fysieke locatie waar de ‘normale’ productie vandaan komt. Immers, hoe langer de reguliere logistieke keten, hoe aantrekkelijker kweken op locatie wordt.
En natuurlijk speelt als extra argument mee dat het een relatief schone manier van kweken is. Het bespaart transportkosten en het vermindert voedselverspilling. “Als je naar een supermarkt in de buurt gaat, koop je producten uit België, Marokko of Italië. Of van nog veel verder. Zelfs iets eenvoudigs als basilicum die in Nederland wordt gekweekt, reist gemakkelijk 1.000 kilometer of meer voordat hij de consument bereikt. Aan het begin van zo’n keten zijn de producten nog helemaal vers, maar als je ze uiteindelijk in je hand hebt, zijn ze dat niet meer. Het ziet er wel vers uit, maar het verlept heel snel.”
Succes bereiken
Op de vraag wat hem zo ver heeft gebracht met Farmvent, antwoordt Alfieris resoluut: motivatie! “Als je niet gemotiveerd bent om iets in de wereld te veranderen, dan wordt het niets. Het draait echt om motivatie. Nergens anders om. Maar ik houd ook van de reis zelf. Ik zie hoe ik ook andere mensen kan laten ontwikkelen om beter te worden. Dat is voor mij superbelangrijk. En het doet ook iets met mij. We werken met mensen India, China, Nederland, Italië, Frankrijk, Turkije, Griekenland. Hoe moet ik zélf veranderen om al deze mensen op één lijn te krijgen en te motiveren? Als dat lukt, is dat voor mij persoonlijk het echte succes.”
Kennis vinden
Alfieris is zelf nog bezig met een studie biosystems engineering aan de WUR. Wat de technische kant betreft, heeft hij dus zelf de nodige kennis in huis. Verder werkt hij met een multidisciplinair team van twee vaste mede-ondernemers, en tijdelijke stagiairs en afstudeerders. Daar zitten plantenwetenschappers tussen, voedseltechnologen en software-engineers.
Volgens Alfieris lost kleinschalige verticale landbouw twee problemen op: ruimtegebrek en controle. “Als je de hoogte gebruikt, heb je natuurlijk minder vloeroppervlak nodig. En daarnaast maakt dit ook een sterk gecontroleerde vorm van landbouw mogelijk. Binnen de kweekunit heb je eigenlijk alles in de hand: voeding, temperatuur, licht en water. Dat is een belangrijk verschil met de traditionele landbouw, waar je te maken hebt met seizoenen en met het weer. In vertical farms heb je standaard LED-verlichting, standaard omstandigheden, standaard temperatuur en vochtigheid. Je probeert constant te optimaliseren en de omstandigheden aan te passen aan wat de gewassen nodig hebben.”
Inmiddels zijn er vijf kweekunits van Farmvent operationeel. In Wageningen – Farmvent is een zelfstandige start-up, maar wel onder de vleugels van de Universiteit Wageningen (WUR) – staat er één in het Wicc Hotel. En de Unilever-kantine in het Innovation Centre van de WUR gebruikt er ook één. Alfieris: “Op dit moment zijn we alleen nog maar actief in Nederland en België. Maar, het Wicc Hotel en Unilever-kantine behoren tot de eerste commerciële klanten. Dus al zijn we een start-up, we werken wel samen met grote bedrijven!”
Vijf jaar geleden begon Alfieris het idee van verticale landbouw op kleine schaal uit te werken. In 2021 richtte hij Farmvent op om er een echte onderneming van te maken. Het product is een uiterst gecontroleerde vorm van landbouw. Kleine kweekunits op locatie in een restaurant of een bedrijfskantine waarin de teelt van kruiden en bladgroenten direct op locatie plaatsvindt. De kok van het restaurant hoeft slechts te oogsten wat hij nodig heeft. Eenvoudiger en korter kan een logistieke keten toch niet zijn? En hoe vers en dichtbij wil je het hebben?
Een kweekunit van Farmvent bestaat uit meerdere lagen die boven elkaar geplaatst zijn. Alfieris: “We maximaliseren de productie op een klein vloeroppervlak. We gaan verticaal, omdat ruimte een probleem is op zulke locaties. Meestal is er gewoon helemaal geen ruimte over. De unit staat daarom in het restaurant, dus naast de tafels.”
Kleinschalige, verticale landbouw midden in een restaurant. Chef-koks die ter plekke hun eigen ‘boerderijtje’ runnen. Restaurants die niet alleen vanzelfsprekend een oven kopen, maar ook een kweekunit. Dat is wat Nikolaos Alfieris met zijn start-up Farmvent voor elkaar wil krijgen.
Nikolaos Alfieris
Farmvent
CHEF-KOKS MET EEN EIGEN BOERDERIJTJE IN HET RESTAURANT
Nikolaos Alfieris vormt de drijvende kracht achter de start-up Farmvent.
Kennis vinden
In de afgelopen jaren heeft Sigrow meerdere succesvolle productinnovaties doorgevoerd, en daarmee oude problemen uit de weg geruimd. “Zo gebruikten wij eerst batterijen in onze sensoren. Die batterijen moesten na een aantal maanden weer vervangen worden, wat veel extra werk met zich meebracht. Wij hebben toen een draadloos model gemaakt dat werkt op een zonnepaneel. Als er genoeg licht is - en dat is er bijna altijd - laadt de sensor zichzelf op.”
Succes bereiken
Op de vraag wat hem zo ver heeft gebracht met Farmvent, antwoordt Alfieris resoluut: motivatie! “Als je niet gemotiveerd bent om iets in de wereld te veranderen, dan wordt het niets. Het draait echt om motivatie. Nergens anders om. Maar ik houd ook van de reis zelf. Ik zie hoe ik ook andere mensen kan laten ontwikkelen om beter te worden. Dat is voor mij superbelangrijk. En het doet ook iets met mij. We werken met mensen India, China, Nederland, Italië, Frankrijk, Turkije, Griekenland. Hoe moet ik zélf veranderen om al deze mensen op één lijn te krijgen en te motiveren? Als dat lukt, is dat voor mij persoonlijk het echte succes.”
Voor de zakelijke kant klopt Alfieris hoofdzakelijk aan bij StartHub van de WUR dat als een incubator voor initiatieven van studenten fungeert. Zij helpen bij het schrijven van een businessplan, hoe je een pitch deck moet opzetten, en hoe je economische analyses moet uitvoeren. “StartHub heeft precies deze expertise. Toen ik het bedrijf startte, kreeg ik direct al advies en een zakelijke mentor. We ontwikkelen het product zelf, maar we wilden wel graag advies krijgen over hoe we de eerste klanten konden bereiken, en hoe en waar we financiering zouden kunnen vinden. We kregen ook de eerste lening van de universiteit voor het bouwen van een werkend prototype”, vertelt Alfieris. “Het is hier een warme omgeving, met veel beschikbare steun. Maar je dient wel zelf vragen te stellen. Dat is lastig voor een start-up, want je weet niet altijd precies wat je wilt en wat je nodig hebt.”
Farmvent heeft ook de weg naar verschillende hogescholen weten te vinden. Het bedrijf werkt samen met de Hogeschool Zwolle bij het maken van haalbaarheidsstudies, want daar zit de nodige expertise op relevante IT- en supply chain-vraagstukken. “We bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid aan een student om bij ons stage te lopen en een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de toeleveringsketen. En mijn zakelijke mentor is van ICT-Valley, en hij verbond me weer met studenten van de CHE in Ede. Met hen hebben we een boot camp gedaan.”
Farmvent brengt verticale landbouw in beweging met innovatieve kweekunits.
Optimaliseren
Het ontwikkelen van de vereiste kennis om dit technisch mogelijk te maken is één ding, de valorisatie ervan is zeker zo’n grote uitdaging. De puzzel is complex. Kruiden en bladgroenten kweken in een unit van Farmvent vraagt een serieuze investering. In rond Nederlands: vertical farming is duur. Of het de moeite waard is, hangt met veel factoren samen, zoals de waarde van de gewassen en de fysieke locatie waar de ‘normale’ productie vandaan komt. Immers, hoe langer de reguliere logistieke keten, hoe aantrekkelijker kweken op locatie wordt.
En natuurlijk speelt als extra argument mee dat het een relatief schone manier van kweken is. Het bespaart transportkosten en het vermindert voedselverspilling. “Als je naar een supermarkt in de buurt gaat, koop je producten uit België, Marokko of Italië. Of van nog veel verder. Zelfs iets eenvoudigs als basilicum die in Nederland wordt gekweekt, reist gemakkelijk 1.000 kilometer of meer voordat hij de consument bereikt. Aan het begin van zo’n keten zijn de producten nog helemaal vers, maar als je ze uiteindelijk in je hand hebt, zijn ze dat niet meer. Het ziet er wel vers uit, maar het verlept heel snel.”
Volgens Alfieris lost kleinschalige verticale landbouw twee problemen op: ruimtegebrek en controle. “Als je de hoogte gebruikt, heb je natuurlijk minder vloeroppervlak nodig. En daarnaast maakt dit ook een sterk gecontroleerde vorm van landbouw mogelijk. Binnen de kweekunit heb je eigenlijk alles in de hand: voeding, temperatuur, licht en water. Dat is een belangrijk verschil met de traditionele landbouw, waar je te maken hebt met seizoenen en met het weer. In vertical farms heb je standaard LED-verlichting, standaard omstandigheden, standaard temperatuur en vochtigheid. Je probeert constant te optimaliseren en de omstandigheden aan te passen aan wat de gewassen nodig hebben.”
Inmiddels zijn er vijf kweekunits van Farmvent operationeel. In Wageningen – Farmvent is een zelfstandige start-up, maar wel onder de vleugels van de Universiteit Wageningen (WUR) – staat er één in het Wicc Hotel. En de Unilever-kantine in het Innovation Centre van de WUR gebruikt er ook één. Alfieris: “Op dit moment zijn we alleen nog maar actief in Nederland en België. Maar, het Wicc Hotel en Unilever-kantine behoren tot de eerste commerciële klanten. Dus al zijn we een start-up, we werken wel samen met grote bedrijven!”
Vijf jaar geleden begon Alfieris het idee van verticale landbouw op kleine schaal uit te werken. In 2021 richtte hij Farmvent op om er een echte onderneming van te maken. Het product is een uiterst gecontroleerde vorm van landbouw. Kleine kweekunits op locatie in een restaurant of een bedrijfskantine waarin de teelt van kruiden en bladgroenten direct op locatie plaatsvindt. De kok van het restaurant hoeft slechts te oogsten wat hij nodig heeft. Eenvoudiger en korter kan een logistieke keten toch niet zijn? En hoe vers en dichtbij wil je het hebben?
Een kweekunit van Farmvent bestaat uit meerdere lagen die boven elkaar geplaatst zijn. Alfieris: “We maximaliseren de productie op een klein vloeroppervlak. We gaan verticaal, omdat ruimte een probleem is op zulke locaties. Meestal is er gewoon helemaal geen ruimte over. De unit staat daarom in het restaurant, dus naast de tafels.”
Kleinschalige, verticale landbouw midden in een restaurant. Chef-koks die ter plekke hun eigen ‘boerderijtje’ runnen. Restaurants die niet alleen vanzelfsprekend een oven kopen, maar ook een kweekunit. Dat is wat Nikolaos Alfieris met zijn start-up Farmvent voor elkaar wil krijgen.