Thijmen Calis
Sigrow

SENSOREN VAN SIGROW:
EEN INNOVATIEF SUCCES!

09

De sensoren van Sigrow hangen tussen en net boven de planten in kwekerijen.

De sensoren van Sigrow optimaliseren het groeiproces van voeding in de kas.

“We upgraden dus bestaande technieken, maar ontwikkelen ook nieuwe,” zegt Calis opgewekt. “Een mooi voorbeeld is onze Stomata Camera, een thermische camera.” Deze camera meet de temperatuur van het blad en de omringende lucht. Door een model toe te passen op het beeld van de camera, kan de huidmondjesopening worden berekend. Hiermee wordt direct duidelijk welke planten actief zijn, “want hoe meer huidmondjes open staan, hoe meer CO² het blad opneemt voor fotosynthese.” Met deze innovatie heeft Sigrow de Innovatieprijs 2020 van Topsector T&U gewonnen. Inmiddels hangt de Stomata Camera al in meerdere kassen, overal ter wereld.

Deze innovatie levert een bijdrage aan de forse uitdagingen op het gebied van de energietransitie. Calis: “We zijn in aanmerking gekomen voor de energie-investeringsaftreksubsidie. Als een kweker een camera koopt, krijgt hij de helft terug!” Daarnaast ontstaan mooie samenwerkingen met onderwijs- en kennisinstellingen. Zo wordt de Autonomos Greenhouse Challenge van de Wageningen Universiteit & Research gesponsord door Sigrow. Dit is een challenge om sla zelfstandig te laten groeien met sensoren, waarbij de camera’s van Sigrow worden ingezet.


Dubbele oogst

Dat Sigrow met deze cross-sectorale innovatie enorme waarde toevoegt aan kwekerijen, blijkt uit diverse testen in de praktijk. Calis: “We hebben al met meerdere kwekers samengewerkt, waaronder een Vertical Farming-bedrijf.” Bij verticale landbouw wordt gebruikgemaakt van gestapelde kweeklagen in bijvoorbeeld een fabriekshal, kantoor of winkel. “We hebben de Soil Pro Mini sensor ingezet om de irrigatie te verbeteren. De Soil Pro Mini sensor meet onder andere het vochtgehalte in substraat, het aanwezige zoutgehalte en de luchtvochtigheid. Uiteindelijk hebben we hun oogst meer dan kunnen verdubbelen!” vertelt Calis enthousiast.

Meten = weten

Naast de productie en verkoop van sensoren voor kwekerijen, is data-analyse een kracht van Sigrow. “De sensoren in de kwekerijen zijn verbonden met een gateway, die de data via 4G doorstuurt naar onze cloud,” vertelt Calis. De data worden vervolgens weergegeven op een platform waarop de meetwaarden real time worden gemonitord. “Op het platform kan de kweker elke sensor bekijken, elke variabele vergelijken en de gewenste data downloaden. Dat kan op een computer, telefoon of tablet op elk moment, op elke plek in de wereld,” legt Calis uit. Elke vijf minuten krijgt de kweker een meting, waardoor inzichtelijk wordt of de metingen binnen het juiste bereik liggen. De kweker ziet hierdoor of er extra actie moet worden ondernomen, bijvoorbeeld door het geven van voeding of vocht.

Mond-tot-mond

De eerste sensoren van Sigrow zijn verkocht aan kwekers op Nederlandse bodem, maar al snel bleken kwekers elders, zowel binnen als buiten Europa, geïnteresseerd in de sensoren van Sigrow. Naast online vindbaarheid en advertenties in het vakblad Onder Glas, wordt mond-tot-mondreclame als de meest effectieve verkoopstrategie ervaren. “Kwekers hebben veel contact met elkaar: het is één grote familie. Wanneer een kweker een nieuw product of dienst heeft aangeschaft, deelt diegene dat al snel met collega’s. Zo raakt de ander geïnteresseerd en krijgen wij weer een e-mail of belletje.” Inmiddels hangen er sensoren van Sigrow in kwekerijen over de hele wereld. De sensoren worden geproduceerd en verstuurd vanuit Nederland. Daarmee ligt het hart en het centrum van Sigrow in de Regio Foodvalley.


In eigen huis

Voor het realiseren van innovatie heeft Sigrow alle kennis, kunde en talent in eigen huis ondergebracht. Tot de vijftien medewerkers van Sigrow behoren productiemanagers, softwareontwikkelaars, plantenwetenschappers, statistici en data-analisten. Daarnaast trekt Sigrow ook Young Professionals aan, zoals Calis. Zo wordt Thijmen Calis’ kennis op het gebied van plantenwetenschappen en data-analyse direct in het Data Discovery Team toegepast. Calis: “Wij analyseren de data uit de sensoren en presenteren de uitkomsten aan de kweker met eventuele oplossingen of ideeën om het klimaat te verbeteren.” Maar zijn jullie nu een sensorproductiebedrijf of een data-intelligence bedrijf? Calis, volmondig: “Allebei! Wij denken écht met de kweker mee. Dat is wat ons onderscheidt van de concurrentie, die zich met name focust op de verkoop van sensoren.”


Continu verbeteren

In de afgelopen jaren heeft Sigrow meerdere succesvolle productinnovaties doorgevoerd, en daarmee oude problemen uit de weg geruimd. “Zo gebruikten wij eerst batterijen in onze sensoren. Die batterijen moesten na een aantal maanden weer vervangen worden, wat veel extra werk met zich meebracht. Wij hebben toen een draadloos model gemaakt dat werkt op een zonnepaneel. Als er genoeg licht is - en dat is er bijna altijd - laadt de sensor zichzelf op.”



Sigrow ontwikkelt sensoren voor kwekers in de glastuinbouw, sierteelt en groente- en fruitsector. De sensoren van Sigrow hangen tussen de planten of er net boven, en kunnen het hele microklimaat meten. “Hierdoor creëren wij meer zicht op het klimaat dat de planten écht ervaren,” maakt Calis duidelijk.
“Wij willen kwekers bewustmaken van de grote klimaatverschillen in een kas. Veel kwekers gebruiken één klimaatsensor voor een hele kas en daar sturen ze op. Maar er zijn verschillende klimaten in één kas of zelfs binnen één kasafdeling. Het meten van de verschillende klimaten heeft
veel impact op de planten en op de kwaliteit
van de oogst.”

Sigrow is ruim zeven jaar geleden opgericht door Javier Lomas in de StartHub-omgeving van de Wageningen Universiteit & Research. Tijdens zijn studie Plantenwetenschappen aan de Wageningen Universiteit & Research ontdekte Lomas een groot verschil tussen wat er in de praktijk aanwezig is op het gebied van klimaatanalyse voor kwekerijen en wat er in theorie mogelijk is. Met zijn voorstudie in radiosignalen en vanuit zijn passie voor tuinbouw en technologie maakte Lomas de verbinding met het ontwikkelen van sensoren voor kwekerijen. Het resultaat? Een succesvol bedrijf in het hart van de Regio Foodvalley met vijftien medewerkers, internationale bekendheid en een uitgebreid productaanbod met innovatieve oplossingen
voor kwekerijen.

Hobby’s zijn er in vele soorten en maten: de een loopt marathons, een ander zit op pianoles, een derde doet aan kantklossen. Het maken van sensoren kan ook een hobby zijn, weet Data Discovery Assistent Thijmen Calis. Sterker nog, in korte tijd groeide deze hobby uit tot een prachtig bedrijf, genaamd Sigrow. Van je hobby een succesvol bedrijf maken: het kan echt.

Thijmen Calis
Sigrow

SENSOREN VAN SIGROW:
EEN INNOVATIEF SUCCES!

09

Mond-tot-mond

De eerste sensoren van Sigrow zijn verkocht aan kwekers op Nederlandse bodem, maar al snel bleken kwekers elders, zowel binnen als buiten Europa, geïnteresseerd in de sensoren van Sigrow. Naast online vindbaarheid en advertenties in het vakblad Onder Glas, wordt mond-tot-mondreclame als de meest effectieve verkoopstrategie ervaren. “Kwekers hebben veel contact met elkaar: het is één grote familie. Wanneer een kweker een nieuw product of dienst heeft aangeschaft, deelt diegene dat al snel met collega’s. Zo raakt de ander geïnteresseerd en krijgen wij weer een e-mail of belletje.” Inmiddels hangen er sensoren van Sigrow in kwekerijen over de hele wereld. De sensoren worden geproduceerd en verstuurd vanuit Nederland. Daarmee ligt het hart en het centrum van Sigrow in de Regio Foodvalley.


De sensoren van Sigrow hangen tussen en net boven de planten in kwekerijen.

Dubbele oogst

Dat Sigrow met deze cross-sectorale innovatie enorme waarde toevoegt aan kwekerijen, blijkt uit diverse testen in de praktijk. Calis: “We hebben al met meerdere kwekers samengewerkt, waaronder een Vertical Farming-bedrijf.” Bij verticale landbouw wordt gebruikgemaakt van gestapelde kweeklagen in bijvoorbeeld een fabriekshal, kantoor of winkel. “We hebben de Soil Pro Mini sensor ingezet om de irrigatie te verbeteren. De Soil Pro Mini sensor meet onder andere het vochtgehalte in substraat, het aanwezige zoutgehalte en de luchtvochtigheid. Uiteindelijk hebben we hun oogst meer dan kunnen verdubbelen!” vertelt Calis enthousiast.

Continu verbeteren

In de afgelopen jaren heeft Sigrow meerdere succesvolle productinnovaties doorgevoerd, en daarmee oude problemen uit de weg geruimd. “Zo gebruikten wij eerst batterijen in onze sensoren. Die batterijen moesten na een aantal maanden weer vervangen worden, wat veel extra werk met zich meebracht. Wij hebben toen een draadloos model gemaakt dat werkt op een zonnepaneel. Als er genoeg licht is - en dat is er bijna altijd - laadt de sensor zichzelf op.”

In eigen huis

Voor het realiseren van innovatie heeft Sigrow alle kennis, kunde en talent in eigen huis ondergebracht. Tot de vijftien medewerkers van Sigrow behoren productiemanagers, softwareontwikkelaars, plantenwetenschappers, statistici en data-analisten. Daarnaast trekt Sigrow ook Young Professionals aan, zoals Calis. Zo wordt Thijmen Calis’ kennis op het gebied van plantenwetenschappen en data-analyse direct in het Data Discovery Team toegepast. Calis: “Wij analyseren de data uit de sensoren en presenteren de uitkomsten aan de kweker met eventuele oplossingen of ideeën om het klimaat te verbeteren.” Maar zijn jullie nu een sensorproductiebedrijf of een data-intelligence bedrijf? Calis, volmondig: “Allebei! Wij denken écht met de kweker mee. Dat is wat ons onderscheidt van de concurrentie, die zich met name focust op de verkoop van sensoren.”


“We upgraden dus bestaande technieken, maar ontwikkelen ook nieuwe,” zegt Calis opgewekt. “Een mooi voorbeeld is onze Stomata Camera, een thermische camera.” Deze camera meet de temperatuur van het blad en de omringende lucht. Door een model toe te passen op het beeld van de camera, kan de huidmondjesopening worden berekend. Hiermee wordt direct duidelijk welke planten actief zijn, “want hoe meer huidmondjes open staan, hoe meer CO² het blad opneemt voor fotosynthese.” Met deze innovatie heeft Sigrow de Innovatieprijs 2020 van Topsector T&U gewonnen. Inmiddels hangt de Stomata Camera al in meerdere kassen, overal ter wereld.

Deze innovatie levert een bijdrage aan de forse uitdagingen op het gebied van de energietransitie. Calis: “We zijn in aanmerking gekomen voor de energie-investeringsaftreksubsidie. Als een kweker een camera koopt, krijgt hij de helft terug!” Daarnaast ontstaan mooie samenwerkingen met onderwijs- en kennisinstellingen. Zo wordt de Autonomos Greenhouse Challenge van de Wageningen Universiteit & Research gesponsord door Sigrow. Dit is een challenge om sla zelfstandig te laten groeien met sensoren, waarbij de camera’s van Sigrow worden ingezet.

De sensoren van Sigrow optimaliseren het groeiproces van voeding in de kas.

Meten = weten

Naast de productie en verkoop van sensoren voor kwekerijen, is data-analyse een kracht van Sigrow. “De sensoren in de kwekerijen zijn verbonden met een gateway, die de data via 4G doorstuurt naar onze cloud,” vertelt Calis. De data worden vervolgens weergegeven op een platform waarop de meetwaarden real time worden gemonitord. “Op het platform kan de kweker elke sensor bekijken, elke variabele vergelijken en de gewenste data downloaden. Dat kan op een computer, telefoon of tablet op elk moment, op elke plek in de wereld,” legt Calis uit. Elke vijf minuten krijgt de kweker een meting, waardoor inzichtelijk wordt of de metingen binnen het juiste bereik liggen. De kweker ziet hierdoor of er extra actie moet worden ondernomen, bijvoorbeeld door het geven van voeding of vocht.

Sigrow is ruim zeven jaar geleden opgericht door Javier Lomas in de StartHub-omgeving van de Wageningen Universiteit & Research. Tijdens zijn studie Plantenwetenschappen aan de Wageningen Universiteit & Research ontdekte Lomas een groot verschil tussen wat er in de praktijk aanwezig is op het gebied van klimaatanalyse voor kwekerijen en wat er in theorie mogelijk is. Met zijn voorstudie in radiosignalen en vanuit zijn passie voor tuinbouw en technologie maakte Lomas de verbinding met het ontwikkelen van sensoren voor kwekerijen. Het resultaat? Een succesvol bedrijf in het hart van de Regio Foodvalley met vijftien medewerkers, internationale bekendheid en een uitgebreid productaanbod met innovatieve oplossingen
voor kwekerijen.

Sigrow ontwikkelt sensoren voor kwekers in de glastuinbouw, sierteelt en groente- en fruitsector. De sensoren van Sigrow hangen tussen de planten of er net boven, en kunnen het hele microklimaat meten. “Hierdoor creëren wij meer zicht op het klimaat dat de planten écht ervaren,” maakt Calis duidelijk. “Wij willen kwekers bewustmaken van de grote klimaatverschillen in een kas. Veel kwekers gebruiken één klimaatsensor voor een hele kas en daar sturen ze op. Maar er zijn verschillende klimaten in één kas of zelfs binnen één kasafdeling. Het meten van de verschillende klimaten heeft veel impact op de planten en op de kwaliteit van de oogst.”

Hobby’s zijn er in vele soorten en maten: de een loopt marathons, een ander zit op pianoles, een derde doet aan kantklossen. Het maken van sensoren kan ook een hobby zijn, weet Data Discovery Assistent Thijmen Calis. Sterker nog, in korte tijd groeide deze hobby uit tot een prachtig bedrijf, genaamd Sigrow. Van je hobby een succesvol bedrijf maken: het kan echt.

Online magazines Regio Foodvalley

Op deze pagina vindt u online magazines van Regio Foodvalley. In deze magazines worden projecten en initiatieven van Regio Foodvalley uitgelicht.
Volledig scherm