Corjan van den Berg
Revyve
Cori

De poeders van Revyve vervangen dierlijk eiwit in bijvoorbeeld hamburgers.

Revyve ontwikkelde twee soorten poeders als plantaardig alternatief voor kippenei eiwit.

Onderzoek
Van den Berg is van huis uit biotechnoloog en begeleidde bij Wageningen UR het promotieonderzoek van Edgar Suarez, die later zijn compagnon werd bij Revyve. “Tijdens het promotieonderzoek kwamen we tot allerlei nieuwe inzichten waarvan we dachten: daar moeten we iets mee,” vertelt Van den Berg. Dit was het startpunt voor de oprichting van Revyve dat natuurlijke micro-organismen wil gebruiken om dierproefvrije voedselingrediënten te produceren. Vervolgens is een schaalbaar proces ontwikkeld om unieke ingrediënten uit microbiële biomassa, zoals biergist, te winnen.
Investeringen
De reden dat startups vaak niet verder komen, is gebrek aan financiering. Revyve deed mee aan een investeringsronde met Oost NL en Cosun, en haalde daarmee voldoende middelen binnen om de demofabriek te kunnen bouwen. Oost NL en Cosun investeerden acht miljoen in Revyve en zijn daarmee aandeelhouders. Deze investeringen passen in de ambities van Oost NL en Cosun op het gebied van alternatieve eiwitten. “Toen we het laboratorium gingen bouwen, zijn we mensen gaan aannemen. Dat kost bakken geld. Als startup kun je niet naar de bank gaan voor een lening, want je hebt geen onderpand. Dan een lening verstrekken, vinden banken een veel te hoog risico.” Om toch aan financiering te komen, geven startups aandelen uit en verkopen deze in een zogenaamde investeringsronde.
Bekendheid
Revyve is gevestigd in het Plus Ultra II op de Wageningen Campus. In dit verzamelgebouw zijn allerlei startups in de foodsector, maar ook scale-ups en gerenommeerde bedrijven gevestigd. “Je kunt daardoor gemakkelijk bij elkaar binnenlopen,” aldus van den Berg. Revyve huurt naast de kantoorruimte sinds kort ook een laboratorium met keuken. Van den Berg: “Samen met klanten ontwikkelen we nieuwe recepten en kijken we of we dierlijk eiwit kunnen vervangen.” Van den Berg vindt het prettig vertoeven op de Wageningen Campus. “We zitten dichtbij de universiteit en hebben zo toegang tot studenten die hier kunnen stage lopen. Ook zitten we dicht bij StartLife, de accelerator die vroege startups op het gebied van voedsel en landbouw helpt.” Er worden in het Plus Ultra II gebouw veel netwerkevents georganiseerd. Dat zijn dus veel gelegenheden voor exposure naar de buitenwereld toe. Bekendheid is immers belangrijk voor een startup: “Vaak zijn grotere partijen op zoek naar innovaties. Daarbij zoeken ze veelal de samenwerking met startups.”
Biergist
De unieke propositie van Revyve is dat het bedrijf een plantaardig alternatief heeft om kippenei eiwit te vervangen. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt dit eiwit in voedingsmiddelen zoals pasta, mayonaise, hamburgers, surimi en marshmallows. “Kippenei eiwit zit overal in,” aldus Corjan van den Berg. “Het probleem is dat het niet zo duurzaam is, omdat het dierlijk eiwit is.” Via het promotieonderzoek kwamen hij en zijn promovendus tot de ontdekking dat de ingrediënten uit biergist zich hetzelfde gedragen als kippenei eiwit. “Toen we dat zagen, dachten we: dit kan heel groot worden. Er is steeds meer vraag naar alternatieven voor dierlijke eiwitten, maar goede alternatieven voor kippenei eiwit zijn er nog niet.” Het uiteindelijke product zijn poeders die als bindmiddel werken en zorgen voor een vezelige textuur, wat sterk doet denken aan echt vlees.
Opschalen
Van den Berg heeft de ambitie om met Revyve - uiteindelijk - fabrieken te gaan bouwen. “Als dat gaat lukken kunnen we honderden tonnen gaan produceren van ons ingrediënt. Dat zou een waanzinnige prestatie zijn als je kijkt naar andere startups en scale-ups in ons veld. Bijna geen enkele startup haalt dat.” Door aan te tonen dat je een demonstratiefabriek goed kunt laten draaien met continue productie en een hoge kwaliteit aan ingrediënten geef je investeerders vertrouwen om te beleggen in een grote fabriek. De demonstratiefabriek is ook nodig voor klanten die de ingrediënten willen testen. Zij krijgen proefpakketjes mee die in de demonstratiefabriek worden gemaakt. “De grootste uitdaging is nu dat klanten vertrouwen krijgen in ons product en er producties mee gaan draaien.”
Revyve is sinds de oprichting behoorlijk gegroeid. “We zijn met zijn tweeën begonnen en werken inmiddels met een team van zo’n twintig man.” Toen ze het concept wilden uitrollen, kwamen Van den Berg en Suarez in contact met een grote bierbrouwerij. “Samen zijn we van lab-fase naar kleine demonstratieschaal gegaan. Als je je proces wilt opschalen naar fabriekslevel moet je eerst in het klein gaan testen.” Daarom is Revyve haar eigen demonstratiefabriek gaan bouwen, die medio 2024 operationeel is. Met de demonstratiefabriek kunnen de eerste producten commercieel worden geleverd. De volgende stap is naar een volledig commerciële schaal gaan.
Revyve is een innovatieve foodtech startup die erachter kwam dat je eiwit- en vezelingrediënten kunt produceren vanuit biergist. Voor dit proces zet het bedrijf gepatenteerde technologie in. Het voordeel van de geüpcyclede ingrediënten is dat ze een lage CO2-voetafdruk hebben en een goede vervanging zijn voor kippenei eiwit en de vezelige textuur van kipstukjes. Revyve hoopt dit jaar z’n eerste lustrum te vieren: het bedrijf werd opgericht in 2019 door de twee Wageningse wetenschappers Corjan van den Berg en Edgar Suarez.
CEO
De eerste personeelsleden bij Revyve waren twee technici, die in het lab actief waren. Een logische start, maar, vult Van den Berg aan: “Als je een bedrijf wilt opbouwen, heb je meer expertisevelden nodig. Denk aan iemand die goed is in de commerciële kant van het verhaal, een fabrieksontwerper en een engineer.” Van den Berg kreeg steeds meer de rol van CEO en ging de innovatiekant missen. “Als we Revyve hard willen laten doorgroeien, ben ik een vertragende factor,” concludeerde hij op een gegeven moment voor zichzelf. “Er is een nieuwe CEO aangenomen, Cedric Verstraeten, en dat is een goede keuze geweest.” Door de jaren heen heeft Van den Berg ontdekt dat hij energie krijgt van innoveren. “Er is een vervanger voor kippenei eiwit nodig. Geef mij even wat tijd, dan ga ik dat regelen. Maar als het op een gegeven moment tot een behoorlijk punt is doorontwikkeld, ben ik er klaar mee en ga ik weer op zoek naar nieuwe technische uitdagingen.”
Misschien ken je het wel: biergist, ook wel brouwersgist genoemd. Dit restproduct uit het bierbrouwerij proces bevat veel eiwitten en vezels en is daarom heel geschikt voor toepassing in humane voeding. De Wageningse startup Revyve ontdekte dat biergist ingezet kan worden als alternatief voor kippenei eiwit en bepaalde E-nummers, zoals methylcellulose. De oprichter van Revyve, Corjan van den Berg, neemt ons mee in deze laatstgenoemde, hagelnieuwe ontwikkeling.
Corjan van den Berg
Revyve
Cori

Revyve ontwikkelde twee soorten poeders als plantaardig alternatief voor kippenei eiwit.

De unieke propositie van Revyve is dat het bedrijf een plantaardig alternatief heeft om kippenei eiwit te vervangen. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt dit eiwit in voedingsmiddelen zoals pasta, mayonaise, hamburgers, surimi en marshmallows. “Kippenei eiwit zit overal in,” aldus Corjan van den Berg. “Het probleem is dat het niet zo duurzaam is, omdat het dierlijk eiwit is.” Via het promotieonderzoek kwamen hij en zijn promovendus tot de ontdekking dat de ingrediënten uit biergist zich hetzelfde gedragen als kippenei eiwit. “Toen we dat zagen, dachten we: dit kan heel groot worden. Er is steeds meer vraag naar alternatieven voor dierlijke eiwitten, maar goede alternatieven voor kippenei eiwit zijn er nog niet.” Het uiteindelijke product zijn poeders die als bindmiddel werken en zorgen voor een vezelige textuur, wat sterk doet denken aan echt vlees.
Onderzoek
Van den Berg is van huis uit biotechnoloog en begeleidde bij Wageningen UR het promotieonderzoek van Edgar Suarez, die later zijn compagnon werd bij Revyve. “Tijdens het promotieonderzoek kwamen we tot allerlei nieuwe inzichten waarvan we dachten: daar moeten we iets mee,” vertelt Van den Berg. Dit was het startpunt voor de oprichting van Revyve dat natuurlijke micro-organismen wil gebruiken om dierproefvrije voedselingrediënten te produceren. Vervolgens is een schaalbaar proces ontwikkeld om unieke ingrediënten uit microbiële biomassa, zoals biergist, te winnen.
Van den Berg heeft de ambitie om met Revyve - uiteindelijk - fabrieken te gaan bouwen. “Als dat gaat lukken kunnen we honderden tonnen gaan produceren van ons ingrediënt. Dat zou een waanzinnige prestatie zijn als je kijkt naar andere startups en scale-ups in ons veld. Bijna geen enkele startup haalt dat.” Door aan te tonen dat je een demonstratiefabriek goed kunt laten draaien met continue productie en een hoge kwaliteit aan ingrediënten geef je investeerders vertrouwen om te beleggen in een grote fabriek. De demonstratiefabriek is ook nodig voor klanten die de ingrediënten willen testen. Zij krijgen proefpakketjes mee die in de demonstratiefabriek worden gemaakt. “De grootste uitdaging is nu dat klanten vertrouwen krijgen in ons product en er producties mee gaan draaien.”
Bekendheid
Revyve is gevestigd in het Plus Ultra II op de Wageningen Campus. In dit verzamelgebouw zijn allerlei startups in de foodsector, maar ook scale-ups en gerenommeerde bedrijven gevestigd. “Je kunt daardoor gemakkelijk bij elkaar binnenlopen,” aldus van den Berg. Revyve huurt naast de kantoorruimte sinds kort ook een laboratorium met keuken. Van den Berg: “Samen met klanten ontwikkelen we nieuwe recepten en kijken we of we dierlijk eiwit kunnen vervangen.” Van den Berg vindt het prettig vertoeven op de Wageningen Campus. “We zitten dichtbij de universiteit en hebben zo toegang tot studenten die hier kunnen stage lopen. Ook zitten we dicht bij StartLife, de accelerator die vroege startups op het gebied van voedsel en landbouw helpt.” Er worden in het Plus Ultra II gebouw veel netwerkevents georganiseerd. Dat zijn dus veel gelegenheden voor exposure naar de buitenwereld toe. Bekendheid is immers belangrijk voor een startup: “Vaak zijn grotere partijen op zoek naar innovaties. Daarbij zoeken ze veelal de samenwerking met startups.”
De poeders van Revyve vervangen dierlijk eiwit in bijvoorbeeld hamburgers.

Investeringen
De reden dat startups vaak niet verder komen, is gebrek aan financiering. Revyve deed mee aan een investeringsronde met Oost NL en Cosun, en haalde daarmee voldoende middelen binnen om de demofabriek te kunnen bouwen. Oost NL en Cosun investeerden acht miljoen in Revyve en zijn daarmee aandeelhouders. Deze investeringen passen in de ambities van Oost NL en Cosun op het gebied van alternatieve eiwitten. “Toen we het laboratorium gingen bouwen, zijn we mensen gaan aannemen. Dat kost bakken geld. Als startup kun je niet naar de bank gaan voor een lening, want je hebt geen onderpand. Dan een lening verstrekken, vinden banken een veel te hoog risico.” Om toch aan financiering te komen, geven startups aandelen uit en verkopen deze in een zogenaamde investeringsronde.
CEO
De eerste personeelsleden bij Revyve waren twee technici, die in het lab actief waren. Een logische start, maar, vult Van den Berg aan: “Als je een bedrijf wilt opbouwen, heb je meer expertisevelden nodig. Denk aan iemand die goed is in de commerciële kant van het verhaal, een fabrieksontwerper en een engineer.” Van den Berg kreeg steeds meer de rol van CEO en ging de innovatiekant missen. “Als we Revyve hard willen laten doorgroeien, ben ik een vertragende factor,” concludeerde hij op een gegeven moment voor zichzelf. “Er is een nieuwe CEO aangenomen, Cedric Verstraeten, en dat is een goede keuze geweest.” Door de jaren heen heeft Van den Berg ontdekt dat hij energie krijgt van innoveren. “Er is een vervanger voor kippenei eiwit nodig. Geef mij even wat tijd, dan ga ik dat regelen. Maar als het op een gegeven moment tot een behoorlijk punt is doorontwikkeld, ben ik er klaar mee en ga ik weer op zoek naar nieuwe technische uitdagingen.”
Opschalen
Revyve is sinds de oprichting behoorlijk gegroeid. “We zijn met zijn tweeën begonnen en werken inmiddels met een team van zo’n twintig man.” Toen ze het concept wilden uitrollen, kwamen Van den Berg en Suarez in contact met een grote bierbrouwerij. “Samen zijn we van lab-fase naar kleine demonstratieschaal gegaan. Als je je proces wilt opschalen naar fabriekslevel moet je eerst in het klein gaan testen.” Daarom is Revyve haar eigen demonstratiefabriek gaan bouwen, die medio 2024 operationeel is. Met de demonstratiefabriek kunnen de eerste producten commercieel worden geleverd. De volgende stap is naar een volledig commerciële schaal gaan.
Biergist
Revyve is een innovatieve foodtech startup die erachter kwam dat je eiwit- en vezelingrediënten kunt produceren vanuit biergist. Voor dit proces zet het bedrijf gepatenteerde technologie in. Het voordeel van de geüpcyclede ingrediënten is dat ze een lage CO2-voetafdruk hebben en een goede vervanging zijn voor kippenei eiwit en de vezelige textuur van kipstukjes. Revyve hoopt dit jaar z’n eerste lustrum te vieren: het bedrijf werd opgericht in 2019 door de twee Wageningse wetenschappers Corjan van den Berg en Edgar Suarez.
Misschien ken je het wel: biergist, ook wel brouwersgist genoemd. Dit restproduct uit het bierbrouwerij proces bevat veel eiwitten en vezels en is daarom heel geschikt voor toepassing in humane voeding. De Wageningse startup Revyve ontdekte dat biergist ingezet kan worden als alternatief voor kippenei eiwit en bepaalde E-nummers, zoals methylcellulose. De oprichter van Revyve, Corjan van den Berg, neemt ons mee in deze laatstgenoemde, hagelnieuwe ontwikkeling.