Mendelt Tillema
UmaMeats
Samen schouders onder betere oost-westverbinding
Zwamcijsjes zijn al via Sligro en op de Wageningen Campus verkrijgbaar.
Mendelt Tillema (CEO) met zijn Zwamcijsjes gemaakt van oesterzwammen.
Lees verder onder de foto.
De vleesproducten van UmaMeats bestaan uit een unieke combinatie van rundvlees en zeewier. Door de smaak van het zeewier is er minder vet en zout nodig. Dat maakt de hamburgers en worstjes gezonder en duurzamer. UmaMeats blijft in samenwerking met de Wageningen University & Research en ook universiteiten in Denemarken, onderzoek doen naar zeewier en fermentatietechnieken om eten lekkerder en gezonder te blijven maken. Zij werd al geholpen door StartHub. Deze Wageningen Campus organisatie helpt studenten bij het opzetten en runnen van een onderneming. Studenten kunnen bij StartHub een ‘gereedschapskist’ van cursussen en workshops volgen over ondernemerschap en krijgen persoonlijke begeleiding. “Studenten doen bijvoorbeeld tijdens hun studie een idee op waar ze verder mee willen, daarbij kunnen wij ondersteunen.” De vleesproducten van UmaMeats zijn sinds 2018 verkrijgbaar bij groothandel Sligro. Daarnaast serveren verschillende cateraars en koks het verrijkte vlees in hotels, ziekenhuizen en restaurants. “Deze producten zijn breed inzetbaar doordat ze op verschillende punten meerwaarde bieden”, zegt Tillema.
Zeewier is een belangrijk voedingsmiddel
Zeewier lijkt in de toekomst een steeds belangrijker voedingsmiddel te worden. Het groeit snel en dat zonder pesticide. Daarnaast wordt het gekweekt in de zee waardoor er geen schaars land of zoet water nodig is. Bovendien is het heel voedzaam, het zit vol met mineralen en vezels. Zeewier verlaagt het risico op diabetes, hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol, en vormt een duurzaam alternatief voor vlees. De kweek op zee verlicht de druk op het land en vangt koolstof uit de atmosfeer. “Zeewier is ook nog eens lekker en een echte smaakversterker”, legt Mendelt Tillema, oprichter van UmaMeats uit, tijdens ons gesprek in het Aurora. Tijdens zijn opleiding plantenwetenschappen aan de Wageningen University & Research kwam Tillema in aanraking met het veelbelovende zeewier. “Het bleef in mijn hoofd ronddwalen”, zegt hij.
Hoe kan de Regio Foodvalley bijdragen aan UmaMeats?
UmaMeats kijkt naar de hele keten om een product zoals een Zwamcijsje te produceren. Op alle schakels in de keten kunnen we hulp gebruiken, aldus Tillema. Zeker ook om het bedrijf op te schalen. Daartoe is hij op zoek naar investeringskapitaal. Daarnaast is men druk op zoek naar afzetkanalen binnen de foodservices sector. Ook op het gebied van logistiek en verpakkingen kan men alle hulp gebruiken.
Voor welke consumenten produceert Umameats?
We hopen met UmaMeats een positieve impact te hebben door mensen te verleiden om gezondere keuzes te maken. Daarom maken wij vleesproducten, zoals hamburgers en worstjes verrijkt met zeewier, die lekker smaken en sappig zijn. De toevoeging van zeewier geeft het rundvlees de zogenaamde umamismaak. Een mens heeft naast de smaken zoet, zuur, zout en bitter ook de hartige smaak: umami. Dit combineert goed met de smaak die vlees van nature heeft en maakt deze ook rijker. Hierdoor heeft de UmaBurger meer smaak met minder zout. Inmiddels heeft UmaMeats al diverse prijzen gewonnen. Zo werd UmaMeats al de Startup van 2018 genoemd en in 2019 door het Financieel Dagblad benoemd tot Jong Talent Smaakmaker. In ons interview met Tillema spreken we ook met chef-kok Maurice Beekmans van Hutten Catering, die het leuk vindt dat Aurora (een gebouw op de universiteitscampus in Wageningen) als één van de eerste plekken ter wereld het zwamcijsje op de kaart heeft staan. Het past in de plantaardige catering die al in Aurora beschikbaar is. Beekmans legt uit dat hij geëxperimenteerd heeft met verschillende afbakmanieren om de smaak van het zwamcijsje recht te doen. In de horecaplek staat tevens een baal stro, met daarop de oesterzwammen groeiend, om de consument maximaal te betrekken bij het voelen en ruiken. UmaBurgers en UmaWorst wordt inmiddels ook via defensie afgezet. Tillema: Het leger heeft ons enorm geholpen. Zij hebben als doelstelling om de levenswetenschappen in de organisatie op te nemen voor hun belangrijkste kapitaal, de manschappen. “Nutrition is your best ammunition”, onder dat motto mocht UmaMeats de burgers en worsten verrijkt met zeewier leveren. Wat vervolgens weer een ‘lead’ opleverde om bij Sligro in de schappen terecht te komen.
Zwamcijs – Oerhollandse snack met vulling van paddenstoelen wat groeit op stro en koffiedik
Waarom oesterzwammen? Mendelt legt uit: ‘Granen zijn de meest verbouwde gewassen ter wereld, maar meer dan de helft van dit gewas wordt als stro gebruikt. Stro heeft, helaas, een zeer beperkte rol in de voedselketen omdat het veel lignine bevat; een stof uit de celwand van planten en bomen, die fungeert als het cement tussen de vezels. Oesterzwammen zijn dol op dit stofje, en de paddenstoelen gebruiken wij dan weer om saucijsjes van te maken. Granen zijn daarnaast een belangrijk rustgewas voor de bodem. Het stro kan verder gebruikt worden voor het land. Tillema: ‘De natuurlijke smaak en textuur van de oesterzwam passen bij dit product, alsof het zo moest zijn. Het Zwamcijsje bootst de authentieke textuur van worst na, maar met minder toevoegingen en dertig procent minder vet dan andere vegetarische worstenbroodjes.’
De ondernemer werkte ook door aan nieuwe recepturen en ontwikkelde naast de bestaande worstjes en hamburgers ook het ‘Zwamcijsje’,
dat recent op de markt is verschenen. Hij volgde hiervoor een opleiding Vleestechnologie, wat aanleiding gaf om met oesterzwammen te gaan werken. UmaMeats ging hiervoor een samenwerking aan qua R&D met een partij die
veel onderzoek doet naar basisingrediënten qua voedsel.
Het ziet eruit en smaakt precies zoals een saucijzenbroodje, maar dit vegetarische product
is gemaakt van paddenstoelen in plaats van
soja dat zorgt voor een kortere voedselketen.
Soja moet namelijk nog steeds uit Brazilië komen
en oesterzwammen worden lokaal verbouwd.
“Wij willen populaire voedingsproducten gezonder maken. Met onze zeewierburger of zwamcijsje hoeft de consument niet langer de afweging te maken tussen lekker of gezond, omdat we slim gebruik maken van de juiste ingrediënten”, aldus oprichter en CEO Mendelt Tillema.
Wij maken gezond en duurzaam voedsel toegankelijk voor de massa. Dit merk je in alles wat wij doen. Van de gulle smaak van onze burger tot onze vernieuwende manier van samenwerken, als kenners van de culinaire sector en diepgeworteld in de academische wereld”.
Samen schouders onder betere oost-westverbinding
Voor welke consumenten produceert Umameats?
Hoe kan de Regio Foodvalley bijdragen aan UmaMeats?
UmaMeats kijkt naar de hele keten om een product zoals een Zwamcijsje te produceren. Op alle schakels in de keten kunnen we hulp gebruiken, aldus Tillema. Zeker ook om het bedrijf op te schalen. Daartoe is hij op zoek naar investeringskapitaal. Daarnaast is men druk op zoek naar afzetkanalen binnen de foodservices sector. Ook op het gebied van logistiek en verpakkingen kan men alle hulp gebruiken.
Zwamcijsjes zijn al via Sligro en op de Wageningen Campus verkrijgbaar.
Zwamcijs – Oerhollandse snack met vulling van paddenstoelen wat groeit op stro en koffiedik
De ondernemer werkte ook door aan nieuwe recepturen en ontwikkelde naast de bestaande worstjes en hamburgers ook het ‘Zwamcijsje’, dat recent op de markt is verschenen. Hij volgde hiervoor een opleiding Vleestechnologie, wat aanleiding gaf om met oesterzwammen te gaan werken. UmaMeats ging hiervoor een samenwerking aan qua R&D met een partij die veel onderzoek doet naar basisingrediënten qua voedsel.
Het ziet eruit en smaakt precies zoals een saucijzenbroodje, maar dit vegetarische product is gemaakt van paddenstoelen in plaats van soja dat zorgt voor een kortere voedselketen. Soja moet namelijk nog steeds uit Brazilië komen en oesterzwammen worden lokaal verbouwd.
Zeewier is een belangrijk voedingsmiddel
Zeewier lijkt in de toekomst een steeds belangrijker voedingsmiddel te worden. Het groeit snel en dat zonder pesticide. Daarnaast wordt het gekweekt in de zee waardoor er geen schaars land of zoet water nodig is. Bovendien is het heel voedzaam, het zit vol met mineralen en vezels. Zeewier verlaagt het risico op diabetes, hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol, en vormt een duurzaam alternatief voor vlees. De kweek op zee verlicht de druk op het land en vangt koolstof uit de atmosfeer. “Zeewier is ook nog eens lekker en een echte smaakversterker”, legt Mendelt Tillema, oprichter van UmaMeats uit, tijdens ons gesprek in het Aurora. Tijdens zijn opleiding plantenwetenschappen aan de Wageningen University & Research kwam Tillema in aanraking met het veelbelovende zeewier. “Het bleef in mijn hoofd ronddwalen”, zegt hij.
De vleesproducten van UmaMeats bestaan uit een unieke combinatie van rundvlees en zeewier. Door de smaak van het zeewier is er minder vet en zout nodig. Dat maakt de hamburgers en worstjes gezonder en duurzamer. UmaMeats blijft in samenwerking met de Wageningen University & Research en ook universiteiten in Denemarken, onderzoek doen naar zeewier en fermentatietechnieken om eten lekkerder en gezonder te blijven maken. Zij werd al geholpen door StartHub. Deze Wageningen Campus organisatie helpt studenten bij het opzetten en runnen van een onderneming. Studenten kunnen bij StartHub een ‘gereedschapskist’ van cursussen en workshops volgen over ondernemerschap en krijgen persoonlijke begeleiding. “Studenten doen bijvoorbeeld tijdens hun studie een idee op waar ze verder mee willen, daarbij kunnen wij ondersteunen.” De vleesproducten van UmaMeats zijn sinds 2018 verkrijgbaar bij groothandel Sligro. Daarnaast serveren verschillende cateraars en koks het verrijkte vlees in hotels, ziekenhuizen en restaurants. “Deze producten zijn breed inzetbaar doordat ze op verschillende punten meerwaarde bieden”, zegt Tillema.
Mendelt Tillema (CEO) met zijn Zwamcijsjes gemaakt van oesterzwammen.
We hopen met UmaMeats een positieve impact te hebben door mensen te verleiden om gezondere keuzes te maken. Daarom maken wij vleesproducten, zoals hamburgers en worstjes verrijkt met zeewier, die lekker smaken en sappig zijn. De toevoeging van zeewier geeft het rundvlees de zogenaamde umamismaak. Een mens heeft naast de smaken zoet, zuur, zout en bitter ook de hartige smaak: umami. Dit combineert goed met de smaak die vlees van nature heeft en maakt deze ook rijker. Hierdoor heeft de UmaBurger meer smaak met minder zout. Inmiddels heeft UmaMeats al diverse prijzen gewonnen. Zo werd UmaMeats al de Startup van 2018 genoemd en in 2019 door het Financieel Dagblad benoemd tot Jong Talent Smaakmaker. In ons interview met Tillema spreken we ook met chef-kok Maurice Beekmans van Hutten Catering, die het leuk vindt dat Aurora (een gebouw op de universiteitscampus in Wageningen) als één van de eerste plekken ter wereld het zwamcijsje op de kaart heeft staan. Het past in de plantaardige catering die al in Aurora beschikbaar is. Beekmans legt uit dat hij geëxperimenteerd heeft met verschillende afbakmanieren om de smaak van het zwamcijsje recht te doen. In de horecaplek staat tevens een baal stro, met daarop de oesterzwammen groeiend, om de consument maximaal te betrekken bij het voelen en ruiken. UmaBurgers en UmaWorst wordt inmiddels ook via defensie afgezet. Tillema: Het leger heeft ons enorm geholpen. Zij hebben als doelstelling om de levenswetenschappen in de organisatie op te nemen voor hun belangrijkste kapitaal, de manschappen. “Nutrition is your best ammunition”, onder dat motto mocht UmaMeats de burgers en worsten verrijkt met zeewier leveren. Wat vervolgens weer een ‘lead’ opleverde om bij Sligro in de schappen terecht te komen.
“Wij willen populaire voedingsproducten gezonder maken. Met onze zeewierburger of zwamcijsje hoeft de consument niet langer de afweging te maken tussen lekker of gezond, omdat we slim gebruik maken van de juiste ingrediënten”, aldus oprichter en CEO Mendelt Tillema.
Wij maken gezond en duurzaam voedsel toegankelijk voor de massa. Dit merk je in alles wat wij doen. Van de gulle smaak van onze burger tot onze vernieuwende manier van samenwerken, als kenners van de culinaire sector en diepgeworteld in de academische wereld”.